Annons

Lärandechefen om kränkningarna: ”Djupt olyckligt”

Täta rektorsbyten och slarv med formalia. Det kan vara en förklaring till att skolledningen på Tranemo gymnasieskola inte upprättat kränkningsanmälningar som de är skyldiga att göra. Det tror Thomas Åhman, chef för lärandesektionen på Tranemo kommun.
– Jag inser att jag inte sitter inne med alla fakta, säger han.
Tranemo • Publicerad 7 maj 2019
Thomas Åhman är chef för lärandesektionen på Tranemo kommun och ser allvarligt på alla händelser som aldrig har anmälts som kränkningar på Tranemo gymnasieskola.
Thomas Åhman är chef för lärandesektionen på Tranemo kommun och ser allvarligt på alla händelser som aldrig har anmälts som kränkningar på Tranemo gymnasieskola.Foto: Anna Sjödin

Den vanligaste typen av kränkningar på Tranemo gymnasieskola är mellan elever. Det menar Thomas Åhman, chef för lärandesektion på Tranemo kommun

– Det är förhållandevis ovanligt med anmälningar där personal har kränkt elever, men på gymnasiet har det varit en del. Det är där vi har haft störst problem med upplevda kränkningar, säger han.

Annons

Gymnasiet har haft en hög omsättning på rektorer sedan han tillträdde sin tjänst som lärandechef 2012. Thomas Åhman räknar på fingrarna och kommer fram till att omkring nio olika rektorer har passerat Tranemo gymnasieskola de sista sju åren.

Han bekräftar att han känner till problematiken kring en av lärarna som tjejerna anmält flera gånger. Flera av de upprättade kränkningsanmälningarna berör samma lärare.

– En lärare som på något sätt haft svårt att hantera sin lärarroll har kanske kunnat vara kvar alldeles för länge på grund av de täta rektorsbyten som vi haft på gymnasiet. Med nya rektorer hela tiden hinner rektorn aldrig skapa någon relation till sin personal och jobba med dem på det sätt som behövs.

”Att eleverna känner sig svikna är den största förlusten.”

Tidigare ansvarade två rektorer för två olika enheter på Tranemo gymnasieskola. Den rektor som ansvarade för enheten som tjejerna i BT:s artikel studerar vid arbetar inte längre kvar. Sedan 1 december i fjol har skolan en ny ledningsorganisation där en rektor är huvudansvarig med tre biträdande rektorer under sig.

– Nu har vi en större beredskap i den nya organisationen där fler kan gå in och agera.

”Att eleverna känner sig svikna är den största förlusten”, säger Thomas Åhman.
”Att eleverna känner sig svikna är den största förlusten”, säger Thomas Åhman.Foto: Anna Sjödin

Thomas Åhman känner inte till händelserna som tjejerna berättar om i BT:s artikel. Han tycker inte det är lämpligt att lärare säger till elever hur vackra de är eller eller att de tar på elever på ett närgånget sätt. Han anser inte heller att en lärare ska använda könsord i sin undervisning som tjejerna beskrivit.

– Det är alltid oerhört allvarligt när elever känner sig kränkt av personal eller lärare. Eleverna står i stark beroendeställning och det ska aldrig någonsin behöva hända, säger han.

Han kan inte svara på varför den tidigare rektorn aldrig upprättade några kräkningsanmälningar trots att tjejerna slog larm. Han tror att antingen kan rektorn ha agerat i ärendet utan att ha skrivit någon anmälan, eller att han helt enkelt inte har agerat och tagit tag i problemet.

– Som rektor jobbar du i många olika lagrum så det kan vara klurigt innan du har fått fullständig kläm på alla rutiner.

Thomas Åhman menar att händelserna som tjejerna berättat om borde ha anmälts som kränkningar så att kommunen som huvudman hade fått kännedom om dem.

– På ett sätt är det bra att vi får oss en granskning av det här slaget. Jag inser att jag inte sitter inne med alla fakta. Det här har inte hanterats rätt och riktigt och det är inte okej, vi får göra ett rejält omtag här och nu. Att eleverna känner sig svikna är den största förlusten.

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons