Annons

Länsmuseer: "Skapa 24 museer om Förintelsen"

Kultur • Publicerad 13 februari 2020
Länsmuseerna vill vara med och sprida minnet av Förintelsen ute i landet. Här syns en ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm på Förintelsens minnesdag. Arkivbild.
Länsmuseerna vill vara med och sprida minnet av Förintelsen ute i landet. Här syns en ljuständning på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm på Förintelsens minnesdag. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

"Skapa 24 regionala museer om Förintelsen", det uppmanar Länsmuseernas samarbetsråd riksdagens kulturutskott. Regeringen har tillsatt en utredning med uppdraget att föreslå ett nytt museum om Förintelsen. Men Länsmuseerna avråder från det, och menar att man ska satsa resurserna regionalt i stället.

"Vi har förmåga att nå ut till hela befolkningen och dessutom har länsmuseerna stor kunskap om den judiska befolkningens liv och historia, om antisemitism, Förintelsen och flyktingmottagandet efter andra världskriget", säger Jonas Hellberg, ordförande för Länsmuseernas samarbetsråd och för Kalmar läns museum, i ett pressmeddelande.

Annons

Med ett museum i Stockholm menar de att landets övriga befolkning inte ges samma förutsättningar att ta del av innehållet. De pekar också på de dyra lokalkostnaderna.

Länsmuseerna har tidigare skickat in förslaget i en skrivelse till den statliga utredningen. Nu vill de påverka riksdagspartierna i kulturutskottet. Att ge länsmuseerna ansvar för en nationell angelägenhet skulle gynna minnet av Förintelsen, och samtidigt ge en signal om att staten tar ansvar för Kultursamverkansmodellen, enligt Länsmuseerna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons