Annons

Läkare dödförklarade levande patienter

Fyra patienter i Stockholmsområdet har förklarats döda av läkare – trots att de fortfarande var vid liv. Bara en av patienterna har fått skadestånd av vårdgivaren.
Samhälle • Publicerad 11 december 2019
Läkare i Region Stockholm har felaktigt dödförklarat fyra patienter. Arkivbild.
Läkare i Region Stockholm har felaktigt dödförklarat fyra patienter. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Patientnämnden i Region Stockholm har tagit emot fyra anmälningar från patienter som felaktigt registrerats som avlidna i folkbokföringsregistret. I tre av de fyra fallen har felet begåtts av samma vårdgivare.

"Patientnämnden finner det mycket allvarligt att patienter felaktigt dödförklaras. Det medför förstås avsevärda olägenheter och psykisk påverkan, även för de närstående", säger Marie Ljungberg Schött (M), patientnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Blandat ihop personer

Annons

Att det har kunnat bli fel beror på den mänskliga faktorn. I ett av fallen har läkaren blandat ihop två liknande efternamn.

– Det är helt enkelt så att läkarna har skickat fel personnummer till Skatteverket, säger Johan Karlsson.

Patientnämnden sammanträder på tisdag för att diskutera lösningar på problemet.

– Vi vill ha svar på vilka åtgärder som man ska vidta för att minska risken att det händer igen.

Men problemet är mer omfattande än de fyra fallen i Stockholm. Statistik från Skatteverket visar att det har skett 14 incidenter hittills i år i hela landet.

Banktjänster försvinner

Efter att ett dödsbevis utfärdats försvinner den dödförklarades tillgång till banktjänster. Körkort och e-legitimation blir ogiltiga, eventuell skuldsanering upphävs och försäkringar avslutas. En av de drabbade var svårt sjuk i cancer och kunde inte få sin medicin utskriven.

Trots den skada som patienterna har lidit har vårdgivaren endast valt att betala ut ersättning till en av de fyra drabbade i Region Stockholm.

Den som blir felaktigt dödförklarad har i regel rätt till ersättning. Om en svensk myndighet begår felet blir staten skyldig att betala ett skadestånd på 10 000–30 000 kronor till den drabbade. Bestämmelserna gäller också vårdgivarna, men tillämpas inte på ett korrekt sätt, anser Johan Karlsson.

– Vi vill att det ska finnas klara besked för vårdgivarna att om de gör såna här fel så måste det utgå ersättning, säger han.

Linus Svensson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons