Annons

Ica storsatsar på fler vårdkliniker

Ica är numera inte bara mat. Om ett antal år siktar livsmedelsjätten på att ha 80 egna vårdcentraler runt sina större mataffärer.
Livsmedel • Publicerad 15 augusti 2019
Ica-gruppen redovisar sina delårssiffror. Arkivbild.
Ica-gruppen redovisar sina delårssiffror. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Det går fortsatt bra för dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen. Rörelsevinsten, rensat för jämförelsestörande poster, steg med drygt 300 miljoner till 1 365 miljoner kronor under andra kvartalet. Försäljningen steg, lönsamheten förbättrades och koncernen plockar marknadsandelar på online-handeln, enligt Per Strömberg.

– En väldigt bra rapport, med bra försäljning över hela linjen, säger han.

Oklar prisbild framåt

Annons

De stigande matpriserna, som för närvarande ligger på närmare fyra procent på årsbasis, beror till stor del på den svaga kronan som gör importen dyrare. Enligt Icachefen är det upp till varje butik att avgöra om de dyrare inköpen slussas vidare direkt till kunden. Vad som händer framöver är svårt att sia om, årets skördeutfall är inte klart och priserna hänger också ihop med vad som sker internationellt, resonerar han.

Men Ica är mer än bara mat. Som helägare av Apotek Hjärtat, nästa största apotekskedja i Sverige, som i sin tur äger nästan hälften av Min Doktor, som i huvudsak driver vård via nätet, har Ica tagit en tydlig roll som större vårdaktör. Min Doktor ska nu satsa på att bygga ut de fysiska inrättningarna också. Från dagens närmare 20 kliniker ska dessa bli runt 80 om ett antal år, i huvudsak runt de största maxibutikerna där Ica också har apotek, enligt Per Strömberg.

Köper inte kritik

– Vår vision är att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder. När man har enklare saker som man söker för så är det krångligt att komma till på en vårdcentral. Här vill vi vara med och förenkla vardagen. Vi tror att det här kommer vara en viktig service för våra kunder framåt, säger han.

Kritiken mot att de digitala vårdföretagen dränerar den totala vården på resurser, viftar han undan. Patienterna är "extremt" nöjda med klinikerna, enligt Strömberg.

– Vi avlastar den ordinarie vården.

Men än så länge, under uppbyggnadsfasen, kostar vårdklinikerna mest pengar för Ica. Bättre går det för Apotek Hjärtat.

– Ja, det går väldigt bra.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons