1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kylig stämning på stillahavsmöte

Australiens premiärminister verkar få ett svalt mottagande på veckans stillahavstoppmöte Pacific Islands Forum (PIF) i öriket Tuvalu. Många är kritiska till Scott Morrisons miljöpolitik.
Årets PIF-möte arrangeras av Tuvalu. Arkivbild på rikets huvudö Funafuti.
Foto: Alastair Grant/AP/TT

Morrison är mån om att hålla små önationer, som samarbetar mer och mer med Kina, i Australiens inflytandesfär. Men hans löfte om en halv miljard australiska dollar (3,2 miljarder kronor) för att bekämpa klimatförändringarna imponerar inte.

Exempelvis Fiji och värdnationen Tuvalu invänder att så länge Australien fortsätter att satsa på förorenande kolproduktion och kolkraft räddar inte sådana biståndspengar deras sjunkande öar. På flera håll har stigande havsnivåer och vildare väder redan tvingat invånare att permanent evakuera delar av öar.

Större inflytande

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Även Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, en skarp kritiker av mindre ambitiös miljöpolitik i länder som Australien, deltar i toppmötet.

Med lån, investeringar och samarbeten utövar Kina ett allt större inflytande i regionen. I bakgrunden finns en dragkamp både om naturresurser i området, och om synen på Taiwan, som ju ser sig som självständigt medan Pekingregimen tycker att ön ska ingå i Kina.

Kina är ökänt för sin förorenande energiframställning, men får ändå lovord av flera stillahavs-nationer för att åtminstone satsa inför framtiden, med bland annat många sol-, vind- och vattenkraftsprojekt.

I blåsväder

Å andra sidan hamnade Kina i rejält blåsväder på förra årets PIF. Sedan landets delegationsledare Du Qiwen tvingats vänta på att tala rapporteras han demonstrativt ha marscherat rummet runt för att visa hur arg han var, och sedan stormat ut.

– Är han galen? sade värdnationen Naurus president Baron Waqa efter händelsen.

Kina är inte medlem i PIF, men är – liksom andra stormakter som USA, EU och Indien – så kallad dialogpartner till organisationen.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin deltog i ett PIF-möte för tre år sedan.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.