Annons

Kurz tillbaka vid makten i Österrike

Österrike • Publicerad 7 januari 2020
Österrikes förbundspresident Alexander Van der Bellen, till vänster, håller tal medan Sebastian Kurz lyssnar under ceremonin då han svors in som förbundskansler i Wien på tisdagen.
Österrikes förbundspresident Alexander Van der Bellen, till vänster, håller tal medan Sebastian Kurz lyssnar under ceremonin då han svors in som förbundskansler i Wien på tisdagen.Foto: Ronald Zak/AP/TT

Partiledaren för Österrikes konservativa parti ÖVP, Sebastian Kurz, har på nytt svurits in som landets förbundskansler.

33-åringen återvänder till posten som ledare för en regeringskoalition tillsammans med miljöpartiet De gröna, efter att hans tidigare koalition med högerpopulistiska FPÖ brutit samman. Den nya alliansen har beskrivits som obekväm – De gröna har länge varit skarpt kritiska mot Kurz hårda invandringspolitik.

Annons

I utbyte mot att acceptera ÖVP:s politik på området har De gröna fått igenom en rad miljöpolitiska krav, bland annat att Österrike ska vara koldioxidneutralt till 2040.

Det nya styret består av tio ministrar från konservativa ÖVP och fyra ministrar från De gröna, som nu för första gången tar plats i en österrikisk regering.

Österrike tvingades till nyval i höstas efter en korruptionsskandal som skakade högerpopulistiska FPÖ. I valet tappade FPÖ ungefär tio procentenheter, medan ÖVP fick 37,5 procent av rösterna. De gröna fick 13,9 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons