Annons

Kurder vill ställa IS-svenskar inför rätta

Ledningen för det kurdiska självstyret i Syrien har lämnat ett förslag till regeringen om att ställa svenska IS-kvinnor i al-Hol-lägret inför rätta.
Terrorism • Publicerad 14 februari 2020
Tillfångatagna kvinnor som misstänks ha varit medlemmar av Islamiska staten (IS) i det kurdiskkontrollerade lägret i al-Hol i Syrien. Arkivbild.
Tillfångatagna kvinnor som misstänks ha varit medlemmar av Islamiska staten (IS) i det kurdiskkontrollerade lägret i al-Hol i Syrien. Arkivbild.Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Inrikesminister Mikael Damberg och utrikesminister Ann Linde (båda S) har under fredagen mött Ilham Ahmed, ordförande i det kurdiska självstyret i Syrien. Som första land fick Sverige ta del av förslaget för vad som ska hända med kvinnor och barn som nu sitter i Al Hol-lägret i nordöstra Syrien.

Kurderna vill ha en särskild domstol, och flytta europeiska IS-kvinnor och deras barn till en särskild avdelning. Där är tanken att barnen också ska kunna gå i skola och avradikaliseras.

Annons

– De tänker sig en helhetslösning för kvinnorna och barnen, säger Mikael Damberg.

70 svenskar i lägret

I lägret finns i dag cirka 70 svenska kvinnor och barn som det kurdiska styret inte vill låta återvända till Sverige.

– De är inte beredda att skicka hem dem utan ett ansvarsutkrävande. Kurderna vill ha domstolar på plats och menar att man kräver rättvisa för vad IS gjort, säger Ann Linde.

Juristerna på utrikesdepartementet kommer nu att gå igenom förslaget i detalj, men redan nu är Ann Linde positiv.

– Enligt internationell rätt är det möjligt för icke-statliga aktörer, som det kurdiska självstyret, att anordna domstolar enligt strikta regler. Det är ett mycket intressant förslag, men det måste vara rättssäkert, säger hon.

"Rätt att ta sig till Sverige"

TT: Vad händer med IS-kvinnor som frias, är de välkomna tillbaka till Sverige?

– Alla svenska medborgare har rätt att ta sig till Sverige, de behöver ta sig till en ambassad eller ett konsulat och begära ett pass och sedan ta sig hem. Redan i dag är det många av dem som rest ner till IS som återvänt, och där har polisen och Säpo en rutin för hur man agerar, säger Ann Linde.

TT: Ser du framför dig att friade kvinnor som kommer hem övervakas av Säpo och polisen?

– Det är en fråga för myndigheterna. Men jag kan konstatera att samtliga barn som finns på plats i al-Hol har orosanmälts av polisen, så myndigheterna kommer att kopplas in, säger Ann Linde.

Internationell domstol för männen

Tidigare har det kurdiska styret dömt ett stort antal syriska medborgare i egna domstolar, beslut som UD nu kommer att gå igenom. Mikael Damberg väntar sig att kurderna kommer att söka både ekonomiskt stöd för upplägget och vill diskutera vidare kompetensfrågor beträffande domstolarna.

Annons

Resten av länderna med medborgare i al-Hol kommer att få ta del av förslaget nästa vecka. Att Sverige fått förslaget först beror enligt ministrarna på att Sverige varit pådrivande i frågan om en IS-tribunal i regionen.

Vad gäller männen vill det kurdiska självstyret se en internationell domstol.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons