Annons

Kupp mot katedral i sydvästra Frankrike

Medeltidskatedralen i staden Oloron-Sainte-Marie i sydvästra Frankrike har utsatts för en kupp.
Sedan porten rammats med hjälp av ett fordon stals unika kyrkliga föremål.
Frankrike • Publicerad 4 november 2019
Ett numera tomt skåp som innehöll gamla kyrkliga föremål i medeltidskatedralen i staden Oloron-Sainte-Marie i sydvästra Frankrike.
Ett numera tomt skåp som innehöll gamla kyrkliga föremål i medeltidskatedralen i staden Oloron-Sainte-Marie i sydvästra Frankrike.Foto: Gaizka Iroz/AFP/TT

Tjuvarna monterade en stock i fronten av en bil, rammade en port för att ta sig in och sågade sig sedan igenom ett stålgaller för att komma åt kors, silverbägare och andra gamla kyrkliga föremål – flera av dem i guld.

Även målningar och gamla klädesplagg försvann.

Annons

Dyrgriparna fanns i ett kapell och tjuvarna slog till under natten till måndag.

– Borgmästaren informerades omkring klockan 02 sedan ortsbor som vaknat av oväsendet och larmet i katedralen varnat polisen, säger Laurent Paris vid de lokala myndigheterna.

Vittnen såg tre gärningspersoner.

Värdet av det stulna är högt men svårt att precisera, enligt Paris.

– Över och bortom penningvärdet. Ortsborna har nu skurits av från sin historia och sitt arv, säger han.

Enligt Frankrikes kulturminister Franck Riester kommer de skyldiga att straffas.

"Jag delar känslorna hos Frankrikes katoliker som är berättigat chockade av den här stölden och förstörelsen", skriver han på Twitter.

Katedralen, ungefär fem mil från spanska gränsen, är uppförd på FN:s världsarvlista. Den är ett populärt delmål för pilgrimer på väg till Santiago de Compostela i Spanien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons