Annons

Regeringsplanet flyger tomt till Indien

Kungaparet, utrikesministern och näringsministern skulle på statsbesök – men drabbades av flygstrul.
Nu flyger regeringsplanet utan dem.
Politik • Publicerad 1 december 2019
Det statsflyg som skulle ta kungaparet, utrikesministern och näringsministern till Indien för statsbesök har drabbats av tekniskt fel. Planet på bilden är ett annat statsflyg. Arkivbild.
Det statsflyg som skulle ta kungaparet, utrikesministern och näringsministern till Indien för statsbesök har drabbats av tekniskt fel. Planet på bilden är ett annat statsflyg. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/ TT

Kungaparet, utrikesminister Ann Linde (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) skulle på söndagsmorgonen ha lyft från Arlanda med statsflyget, även kallat regeringsplanet, för statsbesök i Indien.

Men planet, av modellen Gulfstream G550, drabbades av tekniskt fel och fick bytas ut mot det äldre och mindre regeringsplanet, en Gulfstream IV. Först sent på eftermiddagen var det klart för avfärd.

Annons

– Det är inga konstigheter i sig att det blir fel på planen emellanåt. Problemet är att det är olika plan och att de därför har olika besättningar, säger Tobias Harryson, vakthavande befäl vid flygstaben på Försvarsmakten, som sköter statsflyget.

Kungaparet och ministrarna är dock inte med på planet, utan tar sig i stället till Indien med reguljärflyg i ekonomiklass.

– Det är färre stolar och sådant på det andra statsplanet som gör det mer komplicerat med logistiken, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Regeringsplanet flyger till Indien ändå.

– Det kommer behövas på plats i flera dagar där nere, säger Tobias Harryson vid flygstaben.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons