Annons

Kungen delar inte ut årets Polarpris

Länge har Polarpriset delats ut av kungen, men inte i år. Det har nämligen uppstått en krock i hans schema.
Kungligt • Publicerad 8 februari 2020
Kungen med förra årets pristagare Grandmaster Flash. Arkivbild.
Kungen med förra årets pristagare Grandmaster Flash. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Kungen när han 1999 delade ut priset till Stevie Wonder. Arkivbild.
Kungen när han 1999 delade ut priset till Stevie Wonder. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vem som tilldelas årets Polarpris kommer att offentliggöras på tisdag morgon. Men när det är dags för prisutdelning och stor fest i Stockholm den 9 juni kommer inte kung Carl Gustaf att vara med.

– Det är med anledning av ett utgående statsbesök. Vilket land det är han reser till kommer vi att tillkännage senare under våren, men det krockar med Polarprisutdelningen. Tyvärr gick det inte att få ihop det, säger Margareta Thorgren.

Annons

Polarpriset har inte gjort klart med någon ny prisutdelare.

– Vi har precis fått informationen om att kungen inte har möjlighet att vara med, vilket så klart är tråkigt. Vi får återkomma om vem som delar ut priset, säger Maria Stern, presstalesperson för Polarpriset.

Polarpriset delades för första gången ut 1992, och prissumman är på en miljon kronor. Förra året delades priset av den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter, den amerikanska hiphop-musikern Grandmaster Flash, och välgörenhetsorganisationen Playing for Change.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons