Annons

Kryssningsresenärer får äntligen kliva i land

Efter två veckor ombord får passagerare på kryssningsfartyget MS Westerdam fast mark under fötterna. Men för lyxskeppet Diamond Princess fortsätter karantänen, även om en del ömmande fall nu börjat släppas i land.
Coronavirus • Publicerad 14 februari 2020
Passagerare välkomnades med blommor av Kambodjas premiärminister Hun Sen (vinkande i mitten) i Sihanoukville.
Passagerare välkomnades med blommor av Kambodjas premiärminister Hun Sen (vinkande i mitten) i Sihanoukville.Foto: Heng Sinith/AP/TT
En ambulans lämnar kajen i Yokohama, där Diamond Princess, ligger isolerad.
En ambulans lämnar kajen i Yokohama, där Diamond Princess, ligger isolerad.Foto: Kenzaburo Fukuhara/Kyodo/AP/TT

MS Westerdam lämnade Hongkong den 1 februari för en planerad tvåveckorskryssning mellan en rad asiatiska länder. Men när det var dags att angöra Yokohama i Japan i lördags blev det prompt nej från myndigheterna.

Därefter fick fartyget även nobben av Guam, Filippinerna, Taiwan och Thailand, som alla oroat sig för att passagerarna ska föra med sig det nya coronaviruset från Kina i land.

"Känner sympati"

Annons

Häromdagen erbjöd sig Kambodja, en trogen Pekingallierad vars ekonomi är starkt knuten till supermakten, att ta emot MS Westerdam och de över 2 200 personerna ombord. Den auktoritäre premiärministern Hun Sen flög själv in med helikopter till turistdestinationen Sihanoukville för att ta emot de första som steg i land.

– Vi har inte ett välstånd som ett rikt land, men vi känner sympati med passagerarna, säger Hun Sen när han hälsar dem välkomna med blommor.

– Vi är väldigt glada över att få åka hem, säger Lina, dansk turist och en av de turister som kryssningsoperatören Holland America ordnat flyg till hemlandet åt.

Motsvarande lättnad är få förunnat på Diamond Princess, ett större kryssningsfartyg som sedan i början av februari hålls i karantän i Japan. Till skillnad från på MS Westerdam har den fruktade coronasmittan konstaterats på Diamond Princess, så av de ursprungligen 3 700 människorna ombord har hittills bara sjuka individer släppts av för att få vård.

Men efter allt intensivare vittnesmål om den pressade situationen på fartyget började japanska myndigheter på fredagen låta äldre turister gå av.

Alla hjärtans dag

"De som testas positivt (för viruset) förs till sjukhus", meddelar Gaku Hashimoto, talesman för hälsodepartementet.

"De som testas negativt får – om individen så begär – gå av, och transporteras till boende som staten håller med".

Men de flesta får knappt lämna sina hytter, som i de billigare fallen inte ens har fönster. 57-årige Matt Smith berättar i telefon att han och hustrun Katherine försöker göra det bästa av alla hjärtans dag ombord.

– Facebook påminde mig i morse om att för tre år sedan var vi i Las Vegas – inte direkt en tröst!

Operatören Princess Cruises har lagt ut ett peppande budskap från Natalie, nöjeschef ombord, som tackar för allt stöd från omvärlden.

– Hashtaggen är #hangintherediamondprincess ("håll ut, Diamond Princess") – vi klarar det här! säger hon i videon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons