1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kritiken kvarstår mot regeringen

Kritiken kvarstår från oppositionen mot hur regeringen hanterar de imamer som bedöms vara en säkerhetsrisk men som inte kan utvisas.
Regeringen och inrikesminister Mikael Damberg (S) får fortsatt kritik från delar av oppositionen angående hanteringen av imamerna som bedömts som säkerhetsrisker. Arkivbild
Foto: 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) var kallad till riksdagens justitieutskott på tisdagen för att redogöra för ärendet med de imamer som regeringen beslutat utvisa men som inte kan lämna landet.

– Vi är bundna av domstolsbeslut som innebär att de inte kan utvisas just nu, och därför är de inte längre i förvar, eftersom svensk lagstiftning och europeiska konventioner inte medger att man har personer i förvar på obestämd tid, säger Damberg.

– Jag uppfattar efter den här dragningen och den senaste tidens debatt att flera riksdagspartier i dag har en större kunskap om hur svensk och internationell lag ser ut och det välkomnar jag, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En plan

Moderaterna kräver att regeringen presenterar en plan för hur sådana här situationer ska undvikas i framtiden. Lagen om särskild utlänningskontroll måste skärpas så att det blir möjligt att behålla personer som ska utvisas i förvar. Regeringen måste också se till att det blir möjligt att utvisa personer även om verkställighetshinder föreligger. Det skulle vara möjligt genom att det skapas diplomatiska garantier med länder dit personerna ska utvisas.

Enligt Damberg jobbar regeringen aktivt med frågorna. Lagen om särskild utlänningskontroll ses över för närvarande.

– Vi utgår ifrån säkerhetspolisens krav och önskemål, och det styr direktiven. Det handlar om hur man skulle kunna ha människor längre tid i verkställighetsförvar, vilket inte skulle påverka den här frågan när det finns verkställighetshinder, men ändå undanröja en del problem som funnits med lagstiftningen. Vi tittar på ytterligare möjligheter att övervaka de här personerna med hemliga tvångsmedel och också möjligheten att använda elektronisk fotboja, säger Mikael Damberg.

Inte enkelt

Frågan om diplomatiska garantier är inte en så enkel och snabb lösning som vissa partier tycks tro, anser Damberg. Han framhåller att det tog Storbritannien tio år innan man lyckats få en sådan process på plats.

Johan Forssell var inte nöjd med inrikesministerns redogörelse.

– Vi har inte fått några besked, så det är svårt att vara särskilt nöjd. Jag tycker att regeringen agerar väldigt yrvaket i de här frågorna. Det är nästan som att man är tagna på sängen över att den när situationen har kunnat uppkomma och att den kan tänkas uppkomma igen, säger han till TT.

Tydllig riktning

– Man har inte jobbat med diplomatiska garantier, man väntar ett år med att tillsätta utredningen, det finns ingen sammanhållande idé om hur man ska hantera den här typen av ärenden framöver, säger Forssell.

Även Centerns Johan Hedin var kritisk.

– Jag tycker att man saknar en tydlig riktning vad man vill med rättspolitiken för Sverige. Man är reaktiv och väntar tills det kommer ett opinionstryck från till exempel Allianspartierna. Jag skulle vilja se ett snabbare och mer resolut agerande, säger han till TT.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.