Annons

Kritik mot migrationsförslag inför KD-ting

Migration och integration väntas skapa debatt på Kristdemokraternas riksting.
Men KD-ledaren Ebba Busch Thor räknar med brett stöd för partiets nuvarande politik.
Politik • Publicerad 7 november 2019
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor (KD) förra gången det hölls riksting, 2017 i Uppsala. Arkivbild
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor (KD) förra gången det hölls riksting, 2017 i Uppsala. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

– Jag upplever att vi har en väldigt väl förankrad linje, säger hon.

KD:s partikongress, rikstinget, hålls i Umeå med start fredag. Ett av de större numren är partistyrelsen förslag på integrationspolitik. Det finns också en rad motioner om migrationspolitiken.

Annons

KD vill sätta som mål att antalet asylsökande till Sverige ska ligga i nivå med övriga nordiska länder. Det innebär 5 000-8 000 jämfört med de cirka 21 000 som väntas komma i år.

Men trots åtstramningen vill partiet värna de som mest behöver skydd.

– De är de allra mest utsatta vi ska hjälpa och ska vi klara det då måste söktrycket i övrigt ned, säger Busch Thor.

Skärpta krav

Ett förslag från partistyrelsen är att försörjningskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderåriga barn.

Det innebär att ensamkommande unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av kraven. Ett syfte med det förslaget är att föräldrar inte ska skicka iväg sina barn ensamma på en farlig resa till Sverige, för att senare komma efter som anhöriginvandrare.

Flera tunga KD-namn säger i en debattartikel i DN nej till förslaget. De menar att desperata föräldrar kommer att skicka iväg sina barn ändå, men att förslaget gör det svårt för dem att senare återförenas i Sverige "Det är för oss främmande att Kristdemokraterna skulle företräda en politik som medvetet skiljer små barn från sina föräldrar", skriver artikelförfattarna.

Permanenta tillstånd?

Kritik kommer även mot att KD förespråkar att tillfälliga uppehållstillstånd på tre år ska vara huvudregel för de som har asylskäl.

Det har varit KD:s linje sedan 2014, men på rikstinget finns en motion om att gå tillbaka till permanenta uppehållstillstånd. Motionen stöds av flera distrikt, men avslås av andra.

Det finns även flera motioner från enskilda kristdemokrater om att migrationspolitiken ska vara stramare, till exempel genom att se över asylrätten och att gå över till ett asylkvotsystem så att Sverige bättre kan styra över hur många som ska tas emot. Sådana förslag säger partistyrelsen nej till.

Krav på språkprov

Att minska asylmottagningen med runt 70 procent ser KD som nödvändigt för att klara integrationen.

Annons

Busch Thor pekar också på att integrationspolitiken måste vara tydligare, med en bättre balans mellan rättigheter och skyldigheter.

Partistyrelsen föreslår till exempel att godkänt språkprov och godkänt prov i samhällsorientering ska vara ett krav för att få permanent uppehållstillstånd. Bland förslagen finns också att se till att de flesta asylsökande bor på anläggningar och inte i eget boende, att rätten till tolk ska upphöra fem år efter beslut om uppehållstillstånd och att etableringsprogrammen ska kunna förlängas till upp till fem år.

Nej till förbud

Tiggerifrågan kan också väcka debatt på rikstinget. Det finns flera motioner både för och emot ett nationellt tiggeriförbud. Partistyrelsen tycker att kommunerna har tillräckliga möjligheter att hantera tiggeriet genom den lokala ordningsstadgan

– Att införa ett nationellt tiggeriförbud, det är ett väldigt stort beslut och jag ser helt enkelt inte behovet, säger Busch Thor.

En annan potentiellt het fråga på rikstinget är vad partiet ska tycka om höghastighetståg.

– Där kan det bli kanske lite mer jämnt tror jag, men det får vi se efter debatten, säger Busch Thor.

Hon tror att stödet för höghastighetståg beror en hel del på var man bor i landet. Partistyrelsen bytte nyligen fot och är numera mot att satsa ett par hundra miljarder på höghastighetståg.

Busch Thor hoppas att rikstinget ska ge bilden av att KD är det "riktiga välfärdspartiet" som utmanar Socialdemokraterna från höger i välfärdsfrågor.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons