Annons
Nyheter

Kritik mot insamling till Stockholmsvården

Allmosor eller skatt – hur ska vården finansieras? Region Stockholm satsar nu på en frivillig gåvofond för dem som vill hjälpa vården i coronakrisen.
Men vårdpersonal och fack är kritiska. Vård ska finansieras med skatt, tycker de.
Ekonomi • Publicerad 17 april 2020
Ska vi skramla till vården? Region Stockholm öppnar en insamling under coronakrisen. Arkivbild.
Ska vi skramla till vården? Region Stockholm öppnar en insamling under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund / TT

Normalt tar inte regionen emot pengar till skattefinansierad verksamhet, men nu under coronakrisen har ett undantag gjorts, säger Irene Svenonius (M), ordförande i regionstyrelsen i Stockholm.

– Det har funnits ett enormt tryck att få ge penninggåvor. Därför har vi gjort ett undantag i denna unika situation.

Annons

Hon förklarar att fonden är för den som vill bidra under krisen, men som inte kan finna något annat sätt än att skänka pengar. Men exakt vad pengarna ska gå till kan hon inte säga.

– De ska inte gå till att bekosta den allmänna driften.

Viljan att betala skatt

De olika verksamheterna får ansöka om pengar, och vad det kan handla om vill inte hon som politiker styra över. I informationen som gått ut sägs dock att pengarna kan användas till att köpa in utrustning, läkemedel eller inventarier.

TT: Vad gör insamlingen med folks vilja att betala skatt till vård framöver?

– Det är helt olika saker. Detta är inte ett driftbidrag. Men pandemin slår stenhårt.

Regeringen har dock lovat att staten ska stå för kostnaderna för pandemin.

– Det är välkommet att regeringen ersätter. Men insamlingen är något helt annat.

Irene Svenonius understryker att regionens ekonomi är stark och välskött.

TT: Behövs då bidragen?

– Jag har djup respekt för att människor vill bidra på olika sätt. Det är rörande. Nu öppnar vi för detta, men vi kommer inte att aktivt samla in pengar, säger Irene Svenonius.

Påtalat brister

Annons

Lotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm, är riktigt arg på regionens pengainsamling.

– Jag tycker att det är skamligt. Det här är bedrägeri. Folket har bidragit med skatt, och nu ska det också vara en insamling. Det är ett bevis för att Region Stockholm misslyckats kapitalt. Vi har i så många år påtalat brister som regionen ignorerat, säger hon.

Akil Awad, läkare på Södersjukhuset och grundare av Sjukvårdsuppropet i Stockholm som protesterar mot nedskärningar och varsel som fortfarande delvis ligger kvar, tycker att det är fint att människor vill skänka. Men han tycker också att insamlingen är märklig.

"Regionen har sedan länge prioriterat fel, och vi hade redan innan det här började obefintliga marginaler. Nu har regeringen tagit på sig samtliga uttalade kostnader för coronakrisen, och i det läget starta en fond är obegripligt", skriver han till TT.

Är kluven

Gunilla George, ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning, är kluven inför insamlingen. Visst, om pengarna kan användas för att skapa bättre arbetsförhållanden för personal under krisen kan den vara bra. Men det finns stora risker med att vård ska finansieras med gåvor, anser hon.

Hos fackförbundet Kommunal finns däremot ingen kluvenhet.

– Det är pinsamt. Region Stockholm är rikast i landet, och i Sverige finansierar vi vård med skatt. Det här ger konstiga signaler, säger Torbjörn Dalin, chefekonom i Kommunal.

Fakta: Fond för coronagåvor

Regionstyrelsen i Stockholm har beslutat att inrätta en fond som privatpersoner och företag kan skänka pengagåvor till. Enligt regionens hemsida är hållningen normalt restriktiv när det gäller pengagåvor, men nu görs ett undantag.

Vad pengarna ska användas till är inte klart. Enligt regionstyrelsen ordförande Irene Svenonius (M) ska pengarna inte gå in i verksamheten. Verksamheterna får ansöka om medel. På hemsidan sägs att det kan handla om inköp av utrustning, läkemedel eller inventarier.

Källa: Region Stockholm

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons