Annons

M-ledaren efter SD-möte: Det var hög tid

Moderatledaren Ulf Kristersson har haft ett första möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.
En statsvetare tror att han har medlemmar och M-väljare med sig.
Politik • Publicerad 4 december 2019
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har haft ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har haft ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. ArkivbildFoto: Jessica Gow/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ar nöjd över mötet med Moderatledaren Ulf Kristersson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ar nöjd över mötet med Moderatledaren Ulf Kristersson.Foto: Anders Wiklund/TT

Mötet mellan Kristersson och Åkesson, det första hittills i den formen och något som Åkesson länge efterfrågat, på Moderatledarens kontor väcker reaktioner.

Mötet sker ett halvår efter det att Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor lade ut en bild från sitt första möte med Jimmie Åkesson, över en köttbullslunch i juli.

Annons

Så sent som för en dryg vecka sedan sade Åkesson, under partiets Landsdagar, att ett första steg mot en mer samlad opposition vore att han och Moderatledaren övergår till mer än att bara hälsa på varandra.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att M lämnar över taktpinnen till SD.

– Vi har sett att det utvecklats i den här riktningen med det här blåbruna, säger Löfven till TT.

Han anser att en högerkonservativ politik nu stärks.

– Det är inte det arbetare och löntagare i Sverige vill ha, säger Löfven.

"Oroväckande"

Även Moderaternas före detta Alliansvän Centern är kritisk till mötet.

"Det är mycket oroväckande", uppger Centerns gruppledare Anders W Jonsson i en skriftlig kommentar.

Han tycker att Kristersson nu är den andra partiledaren som bryter sitt löfte om att inte samarbeta med SD, efter KD-ledarens lunch med Åkesson.

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det var "hög tid" för ett samtal med Jimmie Åkesson.

– Vi hade viktiga saker att prata om, vi samlar en bred majoritet för förändringar som är nödvändiga i Sverige men som regeringen inte löser, säger Ulf Kristersson.

Nytt läge

Annons

För snart två år sedan sade Kristersson att han inte tänkte samarbeta, samtala, samverka eller samregera med SD. Men nu har situationen förändrats, enligt moderatledaren.

– Vi har fått en jättekonstig regering som inte är överens om någon färdriktning och som lämnar stora problem olösta. Då måste vi som vill lösa problemen i konkreta sakfrågor se om vi kan lösa det i riksdagen, säger han.

Kristersson uppger att en avgörande händelse under hösten var att regeringen bjöd in alla riksdagspartierna utom SD till samtal om gängkriminalitet.

Pratade sakfrågor

– Det tycker jag var att göra spel av något som är på blodigt allvar. Då bestämde jag mig för att vi ska göra allt vi kan för att söka så brett stöd som möjligt för breda reformer, säger Moderatledaren.

Han vill inte kalla mötet mellan de två partiledarna och partiernas gruppledare för något dramatiskt.

Enligt Kristersson gick man igenom i vilka sakfrågor och i vilka utskott som det finns möjlighet att skapa majoriteter och pröva skarpa förslag i riksdagen.

Det handlade till exempel om livstidsstraff för gängrelaterade mord, slopad så kallad ungdomsrabatt vid straff samt tillträdesförbud till butiker för dömda kriminella.

"Inte mogen"

Även frågan om kärnkraften kom upp liksom den pågående migrationsutredningen.

– På kort sikt hoppas jag att det ska leda till kloka beslut i riksdagen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

TT: Ser du ett budgetsamarbete framför dig?

Annons

– Jag ser det framför mig, men jag har ingen aning om när. Jag tror inte att Ulf Kristersson är mogen för den tanken just nu, säger Åkesson.

Han tror att skolfrågor, kultur, mediepolitik och public service framtid skulle kunna bli aktuella för samtal och samarbete framöver, även då med Kristdemokraterna.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö på Timbro kallar mötet mellan de två partiledarna för ett "inte obetydligt steg" mot ett högerkonservativt block.

Han bedömer att M-ledningen har både medlemmarna och M-väljarna med sig i steget mot samarbete med SD.

Johansson Heinö anser också att SD nu i praktiken är normaliserade av både KD och M.

Filip Norman/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons