Annons

Krigsoffer kan grävas upp efter Franco

Spanien • Publicerad 13 november 2019
De stupades dal (Valle de los caídos) utanför Madrid. Arkivbild.
De stupades dal (Valle de los caídos) utanför Madrid. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Kvarlevorna av tusentals krigsoffer kommer att grävas fram i De stupades dal utanför Madrid och förflyttas, meddelar spanska myndigheter, bara veckor efter att landets tidigare diktator Francisco Francos kvarlevor flyttats därifrån.

Runt 34 000 personer som dödades i det spanska inbördeskriget (1936-39) beräknas ha blivit begravda i dalen. Många av dem var republikaner, Francos motståndare, vars kvarlevor senare placerades där mot deras anhörigas vilja.

Annons

Anhöriga har stridit om detta i flera decennier och den myndighet som sköter om det stora statliga mausoleet säger sig ha fått in 31 begäran om förflyttning, under den senaste tiden.

I ett första steg planerar man att granska gravplatserna för att utröna hur möjligt det är att gräva fram och identifiera kvarlevorna. Det har tidigare larmats om att gravkamrarna är i dåligt skick med anledning av fukt och vattenläckor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons