Annons

Krävs på handlingsplan för PFAS-föroreningar

Miljö • Publicerad 4 februari 2020
På brandövningsplatsen på F17 i Kallinge användes brandskum med PFAS-ämnen, som senare förorenade dricksvattnet. Arkivbild.
På brandövningsplatsen på F17 i Kallinge användes brandskum med PFAS-ämnen, som senare förorenade dricksvattnet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen kräver att Försvarsmakten tar fram en handlingsplan om vad som ska göras med platser som förorenats med så kallade PFAS-kemikalier, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker det är angeläget ta fram ett helhetsgrepp över hela problematiken med PFAS. Det är därför som vi nu har krävt den här handlingsplanen och det är därför som vi också vill titta på hur kan man öka takten och hur kan man hitta effektivare metoder för att efterbehandla de förorenade områdena än det man har idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons

Försvaret har genom åren använt släckskum innehållandes PFAS-ämnen på sina brandövningsplatser och det har lett till att dricksvattnet i bland annat Kallinge, Uppsala och Tullinge har förenats med kemikalierna.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en stor grupp av syntetiska ämnen och mycket svårnedbrytbara om de kommer ut i naturen.

Försvarets handlingsplan ska vara klar senast 1 juni.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons