Annons

Kräver utredning av försvunna IS-fångar

Syrien • Publicerad 11 februari 2020
IS-medlemmar sätter sin flagga på ett backkrön utanför staden Kobane i Syrien 2014. Arkivbild.
IS-medlemmar sätter sin flagga på ett backkrön utanför staden Kobane i Syrien 2014. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar de kurdiska myndigheterna i nordöstra Syrien att utreda vad som hänt med de tusentals människor som försvunnit sedan de tagits tillfånga av terrororganisationen IS.

Det är oklart vad som hänt med fler än 8 000 personer som tillfångtogs av IS när organisationen kontrollerade området. Bland de saknade finns några kända utländska fall, som den brittiske journalisten John Cantlie och den italienska jesuitprästen Paolo Dall'Oglio.

De kurdiska myndigheterna har sällan några svar till dem som söker efter saknade anhöriga, säger HRW, som anser att myndigheterna bör skapa en instans som samlar in information om de saknade och tar kontakt med deras familjer. Man bör också avsätta resurser för att skydda massgravarna som tros innehålla kropparna från tusentals människor som avrättats av IS.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons