Annons

Krav på avgång efter uttalanden om gay-terapi

Israeliska oppositionspolitiker och demonstranter kräver att utbildningsminister Rafi Peretz avgår efter uttalanden om att homosexualitet kan botas och att palestinier inte ska ha rösträtt.
Israel • Publicerad 15 juli 2019
"Avgå" står det på hebreiska och arabiska på skyltar under en demonstration mot utbildningsministern Rafi Peretz.Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israels utbildningsminister förespråkade i en tv-intervju på lördagen att homosexuella "botas" och hävdade att han själv hjälpt någon med detta.

– Jag tror att det är möjligt. Jag kan säga dig att jag har djup kunskap om utbildning och jag har själv gjort det, sade Peretz, som även är rabbin.

Annons

Peretz leder ytterhögerpartiet Judiskt hem, som är populärt bland israeliska bosättare och som ingår i premiärminister Benjamin Netanyahus regeringskoalition.

Netanyahu skrev på Twitter att Peretz uttalande var "oacceptabelt" och inte "avspeglar ståndpunkten hos den regering jag leder". Men det har inte blidkat oppositionspolitiker från vänsterpartier som nu kräver Peretz avgång.

Under söndagen demonstrerade hundratals personer i Tel Aviv. På plakat kallas Peretz "homofobisk rasist" – en anspelning på andra uttalanden han gjorde i samma tv-intervju.

I intervjun sade Peretz att den av Israel ockuperade Västbanken bör annekteras och att palestinier där inte ska ha rösträtt. Tillfrågad om detta inte skulle innebära apartheid, uteslöt Peretz inte det.

Tidigare i veckan rapporterade israeliska medier att Peretz på ett regeringssammanträde sagt att det innebär en "andra Förintelse" när judar gifter sig med icke-judar och assimileras i exempelvis USA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons