Annons
Nyheter

Minskade resultat för amerikanska storbanker

Amerikanska storbanker har tagit höjd för negativa effekter av coronapandemin.
Reservationer för potentiella kreditförluster sänkte JP Morgans och Wells Fargos resultat under första kvartalet.
Ekonomi • Publicerad 14 april 2020
Jamie Dimon är vd och styrelseordförande för JP Morgan Chase. Arkivbild.
Jamie Dimon är vd och styrelseordförande för JP Morgan Chase. Arkivbild.Foto: Diane Bondareff

Som brukligt är amerikanska storbanker bland de första att bekänna färg under rapportsäsongen. Först ut var JP Morgan Chase och Wells Fargo som inte lyckades nå upp till analytikernas förväntningar.

JP Morgan Chase, som är USA:s största bank, redovisar en resultatminskning på 68 procent under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol. Resultatminskningen beror bland annat på att banken reserverat stora belopp för potentiella kreditförluster som en följd av coronapandemin.

Annons

JP Morgan Chases nettovinst landade på 2,87 miljarder dollar, motsvarande cirka 29 miljarder kronor, under första kvartalet. Det motsvarar en vinst på 0:78 dollar per aktie och kan jämföras med vinsten på 2:65 dollar per aktie i motsvarande period i fjol. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1:84 dollar per aktie, enligt Refinitiv.

Wells Fargo, USA:s fjärde största bank, redovisar en kvartalsvinst på 42 miljoner dollar, motsvarande cirka 418 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 5,5 miljarder dollar under första kvartalet föregående år. Det innebär en vinst på 0:01 dollar per aktie. Väntat var en vinst på 0:33 dollar per aktie, enligt Refinitivs sammanställning.

I USA har över 580 000 personer bekräftats smittade av covid-19 och restriktioner för att hindra smittspridningen är som i stora delar av världen ett hårt slag mot ekonomin. Nästan tio miljoner personer har blivit arbetslösa i USA sedan utbrottet tog fart.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons