Annons

Kraftig ökning av bedrägeribrott mot äldre

Brott • Publicerad 5 februari 2020
Bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta har ökat varje år sedan 2008. Ofta utnyttjas äldres ovana till ny teknik. Arkivbild.
Bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta har ökat varje år sedan 2008. Ofta utnyttjas äldres ovana till ny teknik. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Antalet bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta har underskattats kraftigt de senaste åren, rapporterar Kommunalarbetaren.

Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes totalt 20 916 bedrägerier mot gruppen 2019 – fyra gånger fler än året innan.

Annons

Anledningen till den kraftiga ökningen är ett nytt kodningssystem med fler brottskoder som visar om brottet är riktat mot äldre eller funktionsnedsatta.

Trots det nya systemet tror Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter (NBC), att det fortfarande finns ett stort mörkertal.

– Det här är en känslig fråga och en utsatt grupp. Många känner mycket skam över att de blivit lurade och vill inte anmäla, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons