Annons

Nya oron: Stora bomber vid sprängdåd

Sprängdåden fortsätter. Polisen oroas för en utveckling mot kraftigare och mer avancerade bomber.
Brott • Publicerad 1 november 2019
Polisen spärrar av efter att en detonation orsakat skador på en fastighet och en bil i Malmö tidigt på fredagsmorgonen.
Polisen spärrar av efter att en detonation orsakat skador på en fastighet och en bil i Malmö tidigt på fredagsmorgonen.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre personer har anhållits efter nattens sprängning i Malmö. Inga personer skadades, men detonationen har orsakat stor förstörelse på platsen och polisen befarar nu att allt kraftigare spränganordningar har börjat användas i stadens kriminella nätverk.

– Storleken på bomben som de använder är överdimensionerade, det ser vi oroande på, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus under en presskonferens, och fortsätter:

Annons

– Vi ser också att flera använder elektroniska avlösare, och det i sig ser vi som problematiskt då själva gärningsmannen inte behöver vara vid platsen när bomben detonerar.

I region Syd har det hittills inträffat 71 sprängningar i år, varav 26 av dem i Malmö, enligt polisen. Den senaste månaden har polisen särskilt satsat på att bättre komma in i miljöerna där de som kan misstänkas ligga bakom sprängningarna befinner sig.

Det gäller för att se hur utformningen på bomberna utvecklas och skapa en bild av det, säger Sintéus.

– Givetvis handlar det om att hitta bombmakarna och begränsa sprängningarna. Sannolikt har man bombmakare som sitter och gör bomberna, och sedan har man utförare som inte alltid är kända för polisen sedan tidigare.

Polisen har tillsatt en kommission med uppdrag att samordna arbetet mot sprängningarna i regionen, bland annat genom att undersöka vilka av dem som har ett samband och hur de har genomförts. Arbetet ska delredovisas före årets slut, skriver polisen på sin sajt.

David Carlsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons