Annons

Köpte OS-dokument för 83 miljoner – skänkte bort det

Olympiskt • Publicerad 10 februari 2020
Det 122 år gamla dokumentet som Pierre de Coubertin skrev, om sina tankar på olympiska spelen, såldes i december och har nu skänkts till OS-museet i Lausanne.
Det 122 år gamla dokumentet som Pierre de Coubertin skrev, om sina tankar på olympiska spelen, såldes i december och har nu skänkts till OS-museet i Lausanne.Foto: MARK RALSTON/AFP/TT

Det var den ryske miljardären Alisjer Usmanov som köpte Pierre de Coubertins dokument för rekordsumman 83 miljoner kronor vid auktionen vid Sotheby's strax före jul.

Nu har Usmanov både gett sig till känna och skänkt manuskriptet som baron de Coubertin skrev 1892, om hur de antika olympiska spelen borde återuppstå, till OS-museet i Lausanne.

Annons

"Jag tycker att OS-museet är den mest lämpliga plats att förvara detta ovärderliga dokument", säger Usmanov till Internationella olympiska kommitténs (IOK) webbplats.

IOK-ordföranden Thomas Bach är överväldigad.

"Det här är historiskt, dels att få se detta historiska dokument som är grunden till den olympiska rörelsen, dels att manuskriptet återvänder till sitt olympiska hem där det hör hemma", säger Bach.

de Coubertins 14 handskrivna papper är det dyraste sportrelaterade föremålet som sålts.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons