Annons

Alibaba slog rekord under Kinas shoppingdag

Ekonomi • Publicerad 11 november 2019
Postpaket med varor delas ut i Kinas huvudstad Peking under singeldagen.
Postpaket med varor delas ut i Kinas huvudstad Peking under singeldagen.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Kinas stora shoppingdag, singeldagen, den 11 november slog rekord på e-handelsjätten Alibabas plattformar med en sammanlagd försäljning på 268 miljarder yuan, motsvarande omkring 370 miljarder kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bedömare siade om en nedgång på grund av den något svalare kinesiska ekonomin, men så blev alltså inte fallet. Siffran innebär i stället en ökning med 26 procent jämfört med 2018.

Annons

Singeldagen – på kinesiska guanggun jie och internationellt känd som singles day – är Kinas stora readag och kan jämföras med sin amerikanska motsvarighet black friday.

Den infaller den 11 november – 11/11 – eftersom de uppradade ettorna påminner om ensamma personer. Men numera är det inte bara singlar som shoppar loss under evenemanget.

Alibaba ligger till stor del bakom att singeldagen har blivit Kinas stora shoppingdag, och står för lejonparten av intäkterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons