Annons

Konståkningsordförande avgår efter skandal

Didier Gailhaguet avgår som ordförande för det franska konståkningsförbundet.
Det meddelar han efter att den tidigare landslagstränaren Gilles Beyer blivit anklagad för att ha våldtagit VM-bronsmedaljören Sarah Abitbol.
Konståkning • Publicerad 8 februari 2020
Didier Gailhaguet. Arkivbild.
Didier Gailhaguet. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

44-åriga Abitbol, som tog VM-brons i paråkning tillsammans med Stéphane Bernadis år 2000, gav nyligen ut en biografi där hon skriver att hon våldtagits flera gånger av Beyer från att hon var 15 till att hon var 17 år gammal.

Flera andra konståkare har anklagat Beyer och två andra tränare för våldtäkt och sexuellt utnyttjande när de var minderåriga, något som fick en fransk åklagare att starta en utredning.

Annons

Beyer har erkänt att han haft en "intim" och "olämplig" relation med Abitbol.

66-årige Didier Gailhaguet valde inledningsvis att ducka påtryckningar från Frankrikes idrottsminister Roxana Maracineanu om att avgå, och sade i onsdags att han "absolut inte hade skyddat Gilles Beyer".

– Jag fick höra om 90 procent av de här händelserna i pressen och i en bok... för tio dagar sedan, sade Gailhaguet på en presskonferens.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons