Annons

Kommunalråd: Öppna en stridsskola i norr

Försvar • Publicerad 1 februari 2020
Norrbottens regemente I 19 i Boden förbereder sig inför en övning. Arkivbild.
Norrbottens regemente I 19 i Boden förbereder sig inför en övning. Arkivbild.Foto: Petra Älvstrand/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Norrbotten behöver en stridsskola. Det skriver Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) i ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist (S), rapporterar NSD.

– Om vi inte kan försvara norra Sverige vintertid så har vi ett allvarligt problem om det skulle bli en konflikt, säger Claes Nordmark, till tidningen.

Annons

Stridsskolan skulle innebära en möjlighet för dem som vill yrkesutbilda sig till officer. I dag måste förbanden i Boden, Arvidsjaur, Luleå och Umeå skicka sina adepter på utbildning söderut.

– Vi anser att det ska vara en grundkompetens för förband och soldater att kunna strida i arktiskt klimat, säger han.

Samtliga försvarskommuner i Norrbotten uppges stå bakom brevet, som skickas till försvarsministern inför regeringens försvarspolitiska proposition för 2021-2025.

– Jag är tacksam för förslagen från Boden och de andra försvarskommunerna i Norrbotten och noterar dem. Boden med Norrbottens regemente och Artilleriregementet är och kommer att fortsätta att vara ett viktigt nav i Sveriges försvar, säger förvarsminister Peter Hultqvist (S) till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons