Annons

Kommission ska göra välfärden bättre

Mindre administration för vårdande personal och minskad detaljstyrning från staten. Det kan vara några punkter som regeringens välfärdskommission ska titta på.
Välfärd • Publicerad 4 februari 2020
Finansminister Magdalena Andersson sätter igång välfärdskommissionen.
Finansminister Magdalena Andersson sätter igång välfärdskommissionen.Foto: Karin Wesslen/TT

I dag inleds arbetet i kommissionen som löpande ska arbeta i två år med att ta fram förslag till hur resurserna kan användas effektivare i kommunsektorn för att säkra välfärden när många kommuner ekonomiskt går på knäna.

– De äldre har rätt till en välfärd som håller måttet, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons

Hon leder arbetet och sker i samarbete med några ministerkollegor, kommunsektorns intresseorganisation SKR och de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco. De senare bland annat för att det kommer att behövas mycket personal de närmaste åren.

Mindre byråkrati

Kommissionen ska komma med konkreta åtgärder, det ska inte bara bli vackra ord, lovar Andersson.

– Det är inte så att vi ska sitta och fundera i två år och komma med förslag när det är färdigt, utan det ska ske ett löpande kontinuerligt arbete, säger hon.

Som exempel nämner finansministern myndighetskrav på kontroll och administration som kanske skulle kunna lyftas från personalen.

– Hur kan vi underlätta för att personal faktiskt används till det de är anställda för, och inte sitta vid skrivbordet, säger hon.

Mer pengar till kommuner och regioner har åkt upp som en akut, politisk välfärdsfråga. Men enligt Andersson är det inte vad välfärdskommissionen ska syssla med.

– Utan om hur pengarna ska användas på allra bästa sätt.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons