Annons

Komet från annan stjärna fångad på bild

En främmande komet, på besök från en annan stjärna, har fångats på bild. Kometen har fått namnet Borisov, efter den amatörastronom som upptäckte den tidigare i år, uppger Vetenskapsradion.
Rymden • Publicerad 13 december 2019
Den fram till nyligen helt okända kometen 21/Borisov upptäcktes i augusti av amatörastronomen Gennady Borisov. På detta foto befinner den sig 29,8 miljoner mil bort från jorden, i närheten av asteroidbältets inre kant. I slutet av december befinner den sig som närmast jorden, innan den fortsätter ut i rymden.
Den fram till nyligen helt okända kometen 21/Borisov upptäcktes i augusti av amatörastronomen Gennady Borisov. På detta foto befinner den sig 29,8 miljoner mil bort från jorden, i närheten av asteroidbältets inre kant. I slutet av december befinner den sig som närmast jorden, innan den fortsätter ut i rymden.Foto: Nasa/Esa

Det var i augusti som amatörastronomen Gennady Borisov från Krim upptäckte kometen som nu har fångats på bild. I oktober var det dags igen, men nu var det rymdteleskopet Hubble som observerade kometen som då befann sig 42 miljoner mil från jorden.

Beräkningar av dess bana visar att den kommer från den interstellära rymden. Det vill säga den materia (gas, plasma och stoft) som finns mellan olika stjärnor, till skillnad från den som finns i vårt eget solsystem. Dessutom brakar den fram med inte mindre än 175 000 kilometer i timmen. En häpnadsväckande hastighet, även för en komet.

Annons

Kometen består av is och stoft, och dess radie är mindre än 500 meter. Närmast jorden kommer den att vara i slutet av denna månad, då den "bara" befinner sig 29 miljoner mil bort, enligt den europeiska rymdstyrelsen Esa.

Kometen, namngiven till 21/Borisov, är det andra kända interstellära objektet hittills som passerar vårt solsystem. När eller varifrån kometen kom in i vårt solsystem, vet inte forskarna, men den tros inte vara kvar länge innan den fortsätter på sin bana långt ut i universum.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons