Annons

Kokain längs franska stränder gäckar polisen

Varifrån kommer de tusentals bylten med kokain som spolats upp i sydvästra Frankrike?
Mysteriet gäckar polisen, som under en månads tid fiskat upp över ett ton av den olagliga drogen.
Frankrike • Publicerad 15 november 2019
Ett ton knark har hittats på Frankrikes Atlantkust. Knarket på bilden beslagtogs i USA vid ett annat tillfälle.
Ett ton knark har hittats på Frankrikes Atlantkust. Knarket på bilden beslagtogs i USA vid ett annat tillfälle.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Fynden har gjorts längs med en flera tiotals mil lång kustremsa på Atlanten – från Biarritz i söder till Rennes i norr.

Under en månads tid har över ett ton påträffats, enligt åklagarkammaren i Rennes.

Annons

– Varje tidvatten för med sig nya mängder. Vi talar runt 100 kilo om dagen, säger åklagaren Philippe Astruc till nyhetsbyrån AFP.

Mysterium

Varifrån kokainet kommer vet inte polisen. En ledtråd är texten som vissa av förpackningarna är försedda med – "Diamante" och "Brillante". Samma text fanns på de kokainbylten som påträffades på Floridas kust efter stormen Dorian i september.

– Vi har flera hypoteser. Just nu lutar vi åt att lasten kastades överbord, kanske på grund av ett mekaniskt fel på båten eller en storm, säger Philippe Astruc.

Utredare detaljstuderar just nu maritima loggar för Atlantöverfarten i hopp om ledtrådar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Varnar för överdos

Men det är allmänhetens långa fingrar som är en av polisens främsta utmaningar. Tester har visat att kokainet är mycket rent – 83 procent – vilket innebär att det skulle kunna säljas dyrt på gatan.

Ovälkomna besökare har fått flera regioner att spärra av sina stränder. Tidigare i veckan greps en 17-åring från Toulouse som plockat på sig fem kilo kokain från stranden.

Han riskerar nu tio års fängelse för narkotikainnehav, skriver den franska nyhetssajten La Depeche.

– Vi fruktar att människor försöker komma åt de här produkterna och inta dem – vilket är otroligt farligt – och att langare och smugglare tänker "här kan vi tjäna en hacka", säger Philippe Astruc.

140 ton kokain

Beslagen av kokain har ökat i Europa under de senaste åren, enligt Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDAA).

De färskaste siffrorna kommer från 2017. Då beslagtog europeisk polis rekordmängden 140 ton kokain. Majoriteten påträffades i Belgien och Spanien, som länge varit Europas främsta portar för insmugglad narkotika.

Annons

Kokainet som smugglas in i Europa produceras i Sydamerika, främst i Peru och Bolivia, enligt EMCDAA. Frakten sker med båt från Brasilien eller med flyg från Venezuela via Afrika.

EMCDAA konstaterar att renheten i drogerna har ökat under senare år.

Fanny Hedenmo/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons