Annons

Klimatvård mot hudsjukdomar – inte för alla

Hälsa • Publicerad 9 februari 2020
Klimatvård innebär att personer med till exempel reumatiska sjukdomar kan få betald behandling i ett varmare klimat. Arkivbild.
Klimatvård innebär att personer med till exempel reumatiska sjukdomar kan få betald behandling i ett varmare klimat. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tillgången till klimatvård varierar stort beroende på var i landet man bor, rapporterar Nyheterna i TV4. Klimatvård innebär att personer med till exempel hudsjukdomar och reumatiska sjukdomar får betald behandling i ett varmare klimat.

Trots att Socialstyrelsen rekommenderar samtliga landets 21 regioner att erbjuda den typen av behandling gör bara ungefär hälften det. I fjol fick cirka 800 svenskar med reumatism, psoriasis eller andra neurologiska sjukdomar resa till anläggningar i södra Europa för klimatvård. Samtliga personer bodde i regioner söder om Dalarna.

Annons

En av regionerna som inte erbjuder klimatvård är Blekinge. Pentti Fredriksson, ordförande för Psoriasisförbundet i Blekinge, säger till Nyheterna att det är beklagligt.

– All sjukvård borde var lika, oavsett var i landet man bor, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons