Annons

Klimatforskare: "En patetisk situation"

Den största drivkraften i dagens klimatarbete är inte de vuxna – utan barn och ungdomar. Det konstaterade klimatforskare under ett samtal med Greta Thunberg på klimatmötet i Madrid.
Klimatmötet • Publicerad 10 december 2019
Greta Thunberg och Luisa Neubauer (mitten) samtalar med forskarna Youba Sokona, William Mooomaw, Ko Barrett, Sivan Kartha och Rachel Cleetus på klimatmötet COP25 i Madrid.Foto: Paul White / TT
Sivan Kartha, Stockholm Environment Institute, på klimatmötet i Madrid.Foto: Jörn Spolander/TT

– Nu har vi fått en stor plattform och den måste vi använda klokt. Folk verkar fortfarande inte vara helt medvetna om vad som händer med klimatet. Så det är viktigt att sprida kunskapen från forskarna, sade Greta Thunberg vid ett möte på tisdagen som invigde klimatmötets nionde dag i Madrid.

Tillsammans med sin parhäst Luisa Neubauer, en ung klimataktivist från Tyskland som Thunberg lärde känna under förra årets klimatmöte, hade hon bjudit in fem klimatforskare och representanter för bland annat FN:s klimatpanel för att summera forskningsläget.

Enormt publiktryck

Annons

Som vanligt när Greta Thunbergs namn står med i programmet var publiktrycket enormt. Alla platser var upptagna, och ungefär dubbelt så många åhörare trängdes utanför avspärrningarna.

En av talarna var Sivan Kartha, som forskar vid Stockholm Environment Institutes avdelning i New York:

– Jag tror att många har svårt att förstå vad några graders uppvärmning innebär. Temperaturen kommer att svänga mycket mer redan i dag. Men när temperaturen var bara fem grader lägre, för många tusen år sedan, täcktes stora delar av jorden av kilometertjock inlandsis.

– Att då höja temperaturen ytterligare två, tre, fyra eller fem grader är vansinne. Ingen vet exakt hur mycket havet kommer att stiga, orkanerna öka och så vidare. Men vi vet att det blir allvarligt. Den som säger att vi har råd med det grundar sig inte på vetenskap, utan på vansinne, fortsatte Sivan Kartha.

Unga bakom förändring

Samtliga forskare nämnde i sina anföranden att den framväxande ungdomsrörelsen har förändrat klimatdebatten radikalt. Nu finns ett helt annat och bredare politiskt tryck, anser de.

Sivan Kartha betonade samtidigt att det är viktigt att behålla hoppet, för det är en nödvändig drivkraft, och att förstå att omställningen till ett hållbart samhälle också kan leda till ett bättre samhälle.

TT:s utsände frågade honom efteråt vad det är som ger honom hopp.

– Att dagens barn är så engagerade. Det påverkar både deras föräldrar och politiker starkt. Samtidigt är det en patetisk situation att vi vuxna behöver hjälp från våra barn för att lösa den här röran som vi själva har skapat.

Jörn Spolander/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons