Annons

Klart med nya Venezuelasamtal

De norskmedlade samtalen om Venezuelas framtid avslutades med en överenskommelse om nya förhandlingar.
Venezuela • Publicerad 12 juli 2019
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide. Arkivbild.
Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide. Arkivbild.Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Såväl president Nicolás Maduros regering som oppositionen andades viss optimism efter veckans samtal på Barbados. Nya samtal är planerade, enligt nyhetsbyrån AP redan till nästa vecka.

– Efter en intensiv dag har vi tillsammans med den norska regeringen och oppositionen utarbetat sex punkter, sade Maduro i venezuelansk tv på torsdagen, utan att precisera vad de sex punkterna innebär.

Annons

Oppositionsledaren Juan Guaidós representant Stalin González skriver att venezuelanerna behöver "svar och resultat", och att hans delegation ska försöka hitta lösningar som ska "få slut på lidandet" i landet.

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide, som medlat i samtalen, säger i ett uttalande att båda sidor arbetar för att effektivt nå en lösning på konflikten som ligger inom konstitutionens ramar och som båda parter gemensamt kan komma överens om. Hon lägger till att avbrottet i förhandlingarna beror på att båda parter måste diskutera internt innan ytterligare steg kan tas.

Oppositionsledaren Juan Guaidó utropade sig själv till interimspresident i januari och anser sig vara landets legitima ledare. Han har fått stöd av USA och flera andra länder, men Maduro har suttit kvar på posten. Maduro har stöd från flera andra länder, bland annat Ryssland, Kina och Kuba.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons