Annons

Kinas handelsöverskott ökar

Ekonomi • Publicerad 12 juli 2019
Kinas handelsöverskott ökar. Arkivbild.
Kinas handelsöverskott ökar. Arkivbild.Foto: Matt Rourke/AP/TT

Kinas export minskade 1,3 procent i juni jämfört med samma period i fjol. Importen minskade samtidigt 7,3 procent, anligt siffror från landets tullmyndighet.

Analytiker hade i snitt väntat sig att exporten skulle minska 1,4 procent och importen 4,6 procent enligt en enkät från Bloomberg.

Annons

Sett till det första halvåret ökade exporten jämfört med samma period i fjol medan importen minskade.

Det resulterar i ett handelsöverskott på 179 miljarder dollar under det första halvåret.

Handelsöverskottet mot USA, som länge varit en nagel i ögat på president Donald Trump, ökade med 12 procent under halvåret. I juni steg det till 29,92 miljarder dollar från 26,9 miljarder månaden före.

Juni var den första hela månaden som berördes av USA:s tullar på kinesiska varor till ett värde av 200 miljarder dollar efter att handelssamtalen mellan länderna havererat.

Parterna enades senare under månaden om att återuppta samtalen och USA har lovat att vänta med införandet av ytterligare tullar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons