Annons

Kinaexpert: Peking kan stärka sitt grepp

Det är osannolikt att Fastlandskina besvarar demokratiprotesterna i Hongkong med våld, anser Kinakännaren Tim Rühlig. Däremot befarar han att upploppen kan leda till att Peking stärker sitt grepp.
Hongkong • Publicerad 1 juli 2019
Kinakännaren Tim Rühlig befarar att Peking kommer att stärka sitt grepp om Hongkong.
Kinakännaren Tim Rühlig befarar att Peking kommer att stärka sitt grepp om Hongkong.Foto: Utrikespolitiska institutet

På tv-bilderna ser demonstranterna som stormat Hongkongs parlament segervissa ut. Men Tim Rühlig, Kinakännare på Utrikespolitiska institutet, befarar att proteströrelsen jublar för tidigt.

– Jag sympatiserar alltid med människor som kämpar för fri- och rättigheter, men jag tror inte det är så produktivt att inta parlamentet. Det är alltid en balansgång för Hongkong. Å ena sidan vill invånarna ha demokrati, å andra sidan måste man vara medveten om att Peking kan stärka sitt grepp. Och jag är orolig att det här kan leda till det senare utfallet, säger han.

Annons

Förklaringen är att demokratikrav uppfattas som ett hot. Och att eftergifter till proteströrelsen skulle riskera att få spridningseffekter.

– Hongkong är ett alternativt politiskt system på kinesisk mark och det är en risk för Kommunistpartiet. Om Hongkong får ytterligare friheter skulle det kunna uppfattas som attraktivt av fastlandskineser, säger Tim Rühlig.

Kina vill kyla av

Däremot tror han inte på något hårdfört svar från Pekings sida.

– Så länge det här är ett lokalt fenomen tror jag att Kina kommer att satsa på att kyla av situationen. Ett våldsamt nedslag skulle uppmärksammas i hela världen och vara en massiv prestigeförlust.

Tim Rühlig ser de nuvarande protesterna, som började med ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämning av brottslingar till Fastlandskina, som en fristående fortsättning på den så kallade paraplyrörelsen 2014. Då var kravet utökad demokrati, men resultatet blev det motsatta.

– Vi har sett ökad kinesisk kontroll sedan paraplyrörelsen. På det sättet var protesterna inte framgångsrika, även om de lyckades politisera samhället och skapa internationell uppmärksamhet.

Återgång till status quo

Under 2014 var det dessutom Kommunistpartiets version av händelserna som rapporterades i Fastlandskinas statligt kontrollerade medier.

– För det första var det väldigt lite bevakning, för det andra lyckades regeringen styra diskussionen. Kina var väldigt framgångsrikt i att framställa demonstranterna som oansvariga bråkmakare, säger Tim Rühlig.

Han förväntar sig att samma sak sker nu. Och det är ett av skälen till bedömningen att protesterna inte kommer att leda till utökat oberoende från Peking.

– Jag tror att det bästa demonstranterna kan hoppas på är en återgång till status quo. Många är rädda för ökad fastlandisering, och det är onekligen ett reellt och allvarligt hot. Men Hongkongs enda rimliga hopp om demokrati är förändringar i Kina.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons