Annons

Kim Andersson missar hemma-EM: "Jättetungt"

Sverige får klara sig utan Kim Andersson i handbolls-EM på hemmaplan i januari.
Storskytten har tackat nej på grund av familjeskäl.
"Det känns verkligen jättetungt", säger han i ett pressmeddelande.
Handboll • Publicerad 5 december 2019
Kim Andersson. Arkivbild.
Kim Andersson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 37-årige storskytten gjorde en överraskande comeback i landslaget inför VM i januari och ville vara med i nästa års hemma-EM, där Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i Göteborg.

Men Kim Andersson får följa turneringen från sidan.

Annons

När den svenska bruttotruppen presenterades på torsdagen fanns inte veteranens namn med.

"Jag hade så gärna spelat EM, men som situationen är just nu så kan jag inte göra det. Familjen är viktigast för mig och det är där jag gör mest nytta i januari", säger Andersson i ett pressmeddelande.

"Är här och nu"

Högernian, som har spelat tolv mästerskap för Sverige och gjort över 800 mål i den blågula tröjan, lämnade den senaste landslagssamlingen i slutet av oktober av just familjeskäl. I en intervju med Aftonbladet berättar han att beslutet att tacka nej till EM "har lagt sig till rätta av sig själv" sedan han åkte hem senast.

Men han vill inte gå in närmare på varför han tackar nej.

– Handboll har varit och kommer alltid vara viktigt för mig. Men jag har saker i livet som är mycket, mycket viktigare än handboll, säger Andersson.

Ystads IF-spelaren stänger dock inte dörren till landslaget helt framöver.

– Jag är här och nu. Beslutet gäller för januari. Jag varken orkar eller vill eller har lust att säga något om vad som komma skall sen. Jag försöker vara i detta nu. Men är det någon som vet att man aldrig ska stänga en dörr så är det jag.

Även Wanne missar

Inte heller Hampus Wanne kommer till spel i EM. Vänstersexan, till vardags i tyska Flensburg, kommer inte att hinna tillbaka i spel efter sin häloperation tidigare i höstas.

"Tråkigt för dem och tråkigt för oss naturligtvis, men vissa saker kan vi tyvärr inte råda över och vi har haft bra dialog med båda", säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Däremot ingår Mattias Zachrisson i truppen. Högersexan opererade axeln tidigare i höst och sade till SVT så sent som i går, onsdag, att det ser mörkt ut att hinna blir spelklar till EM som inleds den 9 januari.

EM-truppen presenteras den 13 december.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons