Annons

KD vill skärpa krav för familjeåterförening

Skärpta försörjningskrav för familjeåterförening delar Kristdemokraterna.
Men efter en het debatt sade KD:s riksting klart ja.
Politik • Publicerad 10 november 2019
KD vill se burkaförbud för bland annat för skolpersonal. Arkivbild.
KD vill se burkaförbud för bland annat för skolpersonal. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

KD vill minska antalet asylsökande med 70 procent jämfört med i dag. Samtidigt vill partiet värna de mest utsatta. När rikstinget skulle fatta beslut om att skärpa försörjningskraven för familjeåterförening var det många som kände vånda.

– Risken är att vi inte vet konsekvenserna av vårt beslut eller att våra högt hållna principer om familjen ekar tomma bara för att locka väljare, sade ombudet Elise Arnell, Västra Götaland norra.

Annons

Partiledaren Ebba Busch Thor gick upp i talarstolen och talade för att skärpa försörjningskraven.

– Vi har en skyldighet att visa att vi kan fatta också svåra beslut och hantera de svåra frågorna, sade hon.

Till slut röstade rikstinget igenom förslaget med klar majoritet.

Gäller för barn

Beslutet innebär att KD ska verka för att försörjningskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderåriga barn.

Det innebär att ensamkommande unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av försörjningskravet. Ett syfte med det förslaget är att föräldrar inte ska skicka iväg sina barn ensamma på en farlig resa till Sverige, för att senare komma efter som anhöriginvandrare.

– Det här är ett förslag för att stoppa familjesplittring, sade partiets migrationspolitiske talesperson Hans Eklind.

Men kritikerna varnade för att familjer fortsatt kommer att skicka iväg sina barn ensamma till Sverige och därmed riskerar att förbli splittrade. De ansåg också att det är orimligt att barnen ska kunna ha försörjningsansvar för sina föräldrar.

River upp sår?

Ombudet Michael Anefur, Skåne, påpekade att partiet är emot barnarbete, men att man i detta fall tycks tycka att det är rimligt.

Det fanns en rädsla för att frågan om försörjningskrav skulle riva upp sår i partiet. Inför debatten och beslutet uppmanades ombuden till en saklig debatt och till att komma ihåg att alla är lika bra kristdemokrater oavsett ståndpunkt i den känsliga frågan.

Presidiets ordförande uppmanade dessutom ombuden att inte applådera efter beslutet av respekt för meningsmotståndarna.

Annons

Partistyrelsen fick också klart stöd för att tillfälliga, i stället för permanenta, uppehållstillstånd ska vara huvudregel för de som får asyl.

Ja till burkaförbud

Rikstinget beslutade tidigare under dagen att KD ska verka för ett förbud mot heltäckande slöja, som burka och niqab, bland personal i offentlig verksamhet. Beslutet blev ett nederlag för partistyrelsen, som förlorade med röstsiffrorna 104 mot 166.

När det gäller personal i offentlig verksamhet skriver partistyrelsen i ett svar inför rikstinget att rektorer i dag kan hindra lärare från att bära heltäckande slöja om det påverkar undervisningen negativt.

Partistyrelsen skriver också att det finns en stor risk att ett förbud blir kontraproduktivt och att det i stället stigmatiserar och skrämmer niqab- och burkabärande kvinnor från det offentliga livet.

"Bara förtydligande"

KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson anser dock att rikstingsbeslutet bara är ett förtydligande av vad partiet redan driver.

– Vi beslutade på rikstinget för två år sedan att arbetsgivare ska kunna ställa krav på att man visar ansikte och kan identifiera sig, säger Carlson.

TT: Så det ska inte vara ett förbud i lag?

– Det får vi återkomma till exakt hur förbudet ska komma på plats, säger Carlson.

TT: Men om beslutet bara är ett förtydligande, varför ville partistyrelsen avslå förslaget?

– Det är den normala proceduren att partistyrelsen håller fast vid det liggande förslaget som är utsänt och som alla kunnat ta de av, säger Carlson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons