Annons

KD-ledaren: Håll imamerna i förvar i ett år

KD-ledaren Ebba Busch Thor attackerar regeringen för att ha släppt sex radikala islamister på "fri fot".
Inrikesminister Mikael Damberg (S) anser att KD-ledaren tolkar regelverket fel.
Politik • Publicerad 5 november 2019
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Arkivbild
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Busch Thor påpekar att lagen tillåter att hålla utlänningar som utgör ett hot mot rikets säkerhet i förvar i upp till ett år.

Hon är kritisk till regeringens beslut om att de ska släppas ur förvar.

Annons

– Stresstesta hur länge det är möjligt att hålla dem i förvar i stället, men det har man inte prövat här, säger Busch Thor.

Mikael Damberg anser att KD-ledaren blandat ihop eller inte känner till regelverket.

– Regeringen har fattat beslut om att de här personerna ska utvisas och arbetar aktivt för att det också ska kunna verkställas. Jag tror att Ebba Busch Thor har blandat ihop, och kanske inte känner till alla omständigheter och därmed hamnar litet fel i tolkningen av regelverket. Svenska regeringen måste följa svensk lag, säger Damberg.

Hot mot riket

Busch Thor anser att under tiden de radikala islamisterna hålls i förvar, så kan regeringen förhandla med deras hemländer om att de ska ta emot de som ska utvisas.

– Regeringen släpper alltså personer som utgör ett hot mot rikets säkerhet på fri fot. Och de behöver inte ens göra det, säger KD-ledaren.

Enligt Damberg är det olika typer av regler för när förvar får ske. När regeringen fattat beslut om utvisning och det föreligger hinder för utvisningen är bedömningen att lagstiftningen inte möjliggör fortsatt förvar. Däremot vill Mikael Damberg att kontrollen av de här personerna skärps.

Skärpa reglerna

– Vi har haft den här lagstiftningen sedan 1991 och samma regler har gällt under hela tiden. Vi har valt att tillsätta en utredning för att skärpa upp regelverket. Syftet är bland annat att titta på möjligheten av andra typer av tvångsmedel mot personer som de facto kanske inte kan utvisas för att Sverige är bundet av internationell rätt, säger han.

Regeringen har fattat beslut om att de sex männen ska utvisas eftersom de utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men utvisningarna kan inte verkställas på grund av situationen i deras hemländer.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson har gått till hårt angrepp mot Stefan Löfvens regering sedan de sex männen försatts på fri fot.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons