Annons

Katalansk exminister gripen i Skottland

Storbritannien/Spanien • Publicerad 14 november 2019
Clara Ponsati anländer till polisstationen tillsammans med sin advokat Aamer Anwar.
Clara Ponsati anländer till polisstationen tillsammans med sin advokat Aamer Anwar.Foto: Lesley Martin/AP/TT

Kataloniens före detta utbildningsminister Clara Ponsati har än en gång överlämnat sig till polisen i Edinburgh, Skottland. Hon är efterlyst i Spanien för sin roll i regionens försök att nå självständighet från Spanien 2017.

Hon anlände till polisstationen med sin advokat Aamer Anwar och möttes där av en grupp människor med katalanska och skotska självständighetsflaggor inför ett planerat framträdande i rätten.

Annons

Madrid försökte få den 62-åriga exministern utlämnad redan förra året. Hon överlämnade sig även då, i mars, till polisen men släpptes mot borgen i väntan på domstolsförhandlingar. En spansk domare i högsta domstolen beslutade sedan under sommaren att dra tillbaka flera internationella arresteringsordrar, bland annat mot henne och den katalanske exledaren Carles Puigdemont.

Ponsatis advokater väntas begära att hon ska släppas mot borgen.

– Vi anser att det här är missbruk av utlämningsprocessen, säger Aamer Anwar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons