Annons

Kapten på migrantbåt i italiensk domstol

Italien • Publicerad 1 juli 2019
Carola Rackete greps i helgen efter att Sea Watch trängt undan ett italienskt polisfartyg. Arkivbild.
Carola Rackete greps i helgen efter att Sea Watch trängt undan ett italienskt polisfartyg. Arkivbild.Foto: Matteo Guidelli/AP/TT

Kaptenen för räddningsbåten Sea Watch 3, tyskan Carola Rackete, framträder på måndagen i en italiensk domstol. Rackete greps i helgen och sattes i husarrest efter att Sea Watch 3 trängt sig förbi ett polisfartyg. Hon misstänks även för att ha underlättat illegal migration.

Sea Watch har i över två veckor försökt få tillträde till italienska hamnar sedan dess besättning den 12 juni hjälpt 53 migranter på en flotte utanför Libyens kust. Italienska myndigheter har konsekvent nekat fartyget passage och försökte den gångna helgen blockera vägen till Lampedusas hamn, som fartyget under lördagen till slut olovligen anlöpte.

Annons

Fartygskonflikten har lett till ett ordkrig mellan Italien och Carola Racketes hemland Tyskland, vars utrikesminister Heiko Maas kräver att hon släpps.

– Det här kan bara sluta med att Carola Rackete sätts på fri fot, säger han.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har tidigare uppmanat Tysklands regering att inte lägga sig i.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons