Annons

Kände till bluffbanker – godkände ändå

Ekonomi • Publicerad 6 december 2019
Enligt DN:s granskning är en av bluffbankerna i granskningen misstänkt för bedrägerier för hundratals miljoner dollar i Asien. Arkivbild.
Enligt DN:s granskning är en av bluffbankerna i granskningen misstänkt för bedrägerier för hundratals miljoner dollar i Asien. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En granskning som Dagens Nyheter publicerar visar att internationella banksystem är medvetna om existensen av bluffbanker, men ändå godkänt dem.

Banksystemet Swift fungerar som en internationell meddelandetjänst för finansiell information. Systemet ägs av sina medlemmar.

Annons

Enligt en granskning genomförd av journalistorganisationen OCCRP, där Dagens Nyheter deltagit, har minst 17 falska banker med fiktivt säte i Gambia tilldelats en egen kod via Swift, en så kallad BIC-kod. Koden är ett sätt att identifiera sig gentemot andra banker, men även hårdvaluta för ekonomisk brottslighet.

Enligt DN visar mejl från Swift att kännedomen om bluffbanker fanns redan 2016, tidningen rapporterar att 14 av de 17 falska bankerna fått sitt godkännande efter 2016 och att 16 av dem fortfarande var aktiva förra månaden.

OCCRP:s och DN:s granskning är en del i en större granskning som involverar en läcka om det Londonbaserade företaget Formations House som registrerar och driver tusentals bolag.

Marcus Alexandersson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons