1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kan vara riskabelt att köpa ofärdig lägenhet

Ett skal av rå betong utan innerväggar. Aktörerna bakom ett nytt bostadsrättskoncept i Uppsala tror att valfrihet och lägre priser ska tilltala köpare som vill sätta sin egen prägel på bostaden. Men konsumentvägledare varnar för fallgropar.
Fastighetsutvecklaren Raw Property och Riksmäklaren i Uppsala har tagit fram ett koncept där bostadsrätter säljs utan innerväggar och ytskikt.
Foto: Raw

Bakom projektet, som Upsala Nya Tidning var först med att rapportera om, står fastighetsutvecklaren Raw Property i samarbete med Riksmäklaren i Uppsala. Hittills har 40 lägenheter i storleksordningen 29–170 kvadratmeter planerats i stadsdelen Rosendal.

– Vi har sålt åtta lägenheter och sju av dem är små. Vi kommer nog att rita om huset för att få massvis av ettor, säger Carina Sohlberg, ansvarig mäklare på Riksmäklaren i Uppsala.

Enligt Oliver Thornton, vd på Raw Property, ska det nya konceptet som bygger på att bostäderna säljs utan innerväggar och ytskikt tilltala köpare som själva vill iordningställa sitt boende utefter sin egen smak och budget – eller låta det vara som det är. Konceptet finns sedan tidigare i andra länder, däribland Finland och Holland. I Sverige har högkonjunkturen gjort det svårt för en liten aktör att komma in på marknaden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– Det har bara öst på med stora projekt, men nu när det har svajat lite på marknaden har vi fått uppmärksamhet för att det ger möjlighet att bygga till ett lite lägre pris, säger Oliver Thornton.

Kreativa köpare

Hittills har köparna främst varit föräldrar som köpt bostad åt sina studerande barn. Men intresset har även varit stort bland andra grupper.

– Det är mycket snickare och folk som har lite kreativa jobb som har hört av sig, säger Carolina Sohlberg.

Priserna ligger i snitt 10–20 procent lägre än snittpriset i området och Oliver Thornton är övertygad om att priset i slutänden blir lägre för kunder som väljer att iordningställa lägenheten själv.

Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, är inte lika säker.

– I de flesta fall blir det inte mycket billigare för dig som privatperson att inreda en lägenhet än det blir för ett stort bostadsföretag. De borde kunna pressa priserna under förutsättning att de inte tar ut högre marginaler för lägenheterna, säger hon.

Större ansvar

Den som inte vill bo i rå betong bör se till att renoveringen inte orsakar skada på det som tillhör föreningen, vilket kan bli kostsamt.

– Det som är viktigt är att se till att det blir gjort på ett korrekt fackmässigt sätt så att det inte skadar underliggande material.

Enligt Maria Wiezell innebär konceptet att ett större ansvar faller på köparen.

– Om du har anlitat någon som inreder lägenheten på ett icke fackmässigt korrekt sätt får du reklamera till den som har gjort det, men köper du en lägenhet som redan är utrustad ansvarar säljaren, i detta fall bostadsrättsföreningen för den utrustning som de försett lägenheten med.

Den som köper nyproduktion bör även vara medveten om att rotavdraget inte gäller, säger Maria Wiezel.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktigt vem som var först att rapportera om projektet.

Läs mer

Nyheter

I natt: Brand i flerfamiljshus i Ulricehamn

Elden blev lös på en balkong på tredje våningen.

Sport

Få ljusglimtar för Norrby: ”Han borde spela mer”

21-åringens inhopp ett av få plustecken efter frustrerande afton.

Sport

Magnus Haglund efter vinsten mot Norrby: ”Har en tydlig strategi”

Halmstads BK hade inga problem att städa av Norrby.

Borås

TV: Försäljning av plastkassar rasar – de hoppas på Boråspåsen

Deras påse kan ersätta plastkassen: ”Vinden har vänt”

Borås

Centrumledaren vill satsa på Knalleland: ”Ska inte dö när butikerna stänger”

Viktig pusselbit nära att falla på plats när nya busslösning är på gång.

Borås

Borås: Hunden Nala ännu borta: ”Sett henne flera gånger”

Ska nu befinna sig på Kristineberg/Dammsvedjan i Borås.