Annons

Kambodjansk politiker insläppt i Malaysia

Kambodja/Malaysia • Publicerad 9 november 2019
Den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy på flygplatsen Charles de Gaulle norr om Paris i torsdags.
Den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy på flygplatsen Charles de Gaulle norr om Paris i torsdags.Foto: Michel Euler/AP/TT

Den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy stoppades och togs åt sidan av gränspersonal efter att han landat på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, uppger ett vittne för Reuters. Men han släpptes därefter in i landet.

Sam Rainsy, som befunnit sig i exil i flera år, försöker återvända hem till Kambodja för att leda protester mot den auktoritäre premiärministern Hun Sen och hans regering.

Annons

Oppositionsledaren hindrades i torsdags från att gå ombord på en Thai Airways-flight från Frankrike till Thailand. Bangkok har tidigare sagt att man inte skulle tillåta Sam Rainsy, grundare av oppositionspartiet CNRP, att resa via Thailand.

Premiärminister Hun Sen har beskrivit försöken från oppositionsledaren och andra medlemmar i CNRP att återvända och anordna protester som försök till en statskupp. En regeringstalesperson har varnat Sam Rainsy för att han kommer att ställas inför rätta om han återvänder.

Oppositionsledaren gick i exil 2015 för att undvika ett fängelsestraff för en dom som han anser vara politiskt motiverad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons