Annons

Oppositionsledare nekas resa till Kambodja

Kambodja/Malaysia • Publicerad 7 november 2019
Den kambodjanska oppositionella exilpolitikern Mo Sochua har frihetsberövats i Malaysia. Arkivbild
Den kambodjanska oppositionella exilpolitikern Mo Sochua har frihetsberövats i Malaysia. ArkivbildFoto: Pontus Lundahl/TT

Kambodjas mångårige oppositionsledare Sam Rainsy, som lovat att återvända hem, har hindrats att gå ombord på ett plan från Frankrike till Thailand, enligt ett vittne.

Rainsy säger att flygbolaget Thai Airways hade ombetts att inte tillåta honom gå ombord.

Annons

Oppositionsledaren planerade att leda en regimkritisk demonstration i Kambodja på lördag. Thailand har tidigare sagt att man inte skulle tillåta Rainsy, grundare av oppositionspartiet CNRP, att resa via landet.

Strax dessförinnan rapporterades att Malaysia har gripit CNRP:s vice partiledare, Mo Sochua. Kambodja anklagar henne för att tillsammans med andra oppositionella i exil planera en statskupp. Malaysia har tidigare frihetsberövat två andra kambodjanska politiker.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att frihetsberövandet av Mo Sochua är oacceptabelt.

Kambodja har i årtionden styrts av den auktoritäre premiärministern Hun Sen och hans parti CPP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons