Annons

Kalmar kvar i allsvenskan – Elm kan sluta

Det har varit en tung och ångestladdad säsong för Kalmar. Så när domaren blåste av och Kalmar vunnit med totalt 4–2 i det allsvenska kvalet mot Brage var glädjen total.
Fotboll • Publicerad 10 november 2019
Kalmar kunde jubla åt nytt allsvenskt kontrakt.
Kalmar kunde jubla åt nytt allsvenskt kontrakt.Foto: Patric Söderström/TT

Efter blott 23 poäng i allsvenskan krävdes kval för att Kalmars 15-åriga saga i allsvenskan inte skulle få ett slut. I kvalet mot Brage var det faktiskt aldrig något snack om saken. Kalmar var det bättre laget och hade 4–0 totalt innan Brage kunde göra två tröstmål under matchens allra sista minuter.

– Det har varit en tuff säsong där vi inte har fått med oss något och vi har haft svårt att göra mål. Under våren spelade vi bra, men fick aldrig något med oss och till slut sätter det sig på självförtroendet. Så att vi klarade det här till slut är fantastiskt roligt, säger Rasmus Elm.

Nervös väntan

Annons

Kalmar fick i den andra kvalmatchen klara sig utan sin lagkapten och bästa spelare sett över hela säsongen, Viktor Elm. Hans knä höll inte för spel.

– Det var verkligen nervöst. Jag blir så nervös, det går inte att se på matchen. Det var först vid 1–0 som det började kännas lite lugnt, säger Viktor Elm.

Inför kvalmatcherna valde huvudtränare Magnus Pehrsson att kliva av efter en kontrovers med fansen. Jens Nilsson fick ta över och rädda kvar sin moderklubb i allsvenskan.

– Det känns fantastiskt. Klart att det pendlade mellan himmel och helvete under matchen och de var lite mer offensiva än vi trott. Men grabbarna kämpar något enormt. Vi är oerhört nöjda, säger Nilsson.

Elm lägger av?

Rasmus Elm har haft det kämpigt med skador och sjukdomar även under den här säsongen.

– Så har det varit under fem säsonger nu, det är klart att man vill prestera hyfsat om man ska vara med. Jag vet inte, kanske är det dags att kliva av och låta andra ta över. Men jag tar inget beslut i dag. Vi får se, säger Elm.

Brage hade det tungt även i returen mot Kalmar, de båda målen kom först under matchens absolut sista minuter.

– Vi är egentligen inte med resultatmässigt någon gång under de här två matcherna. Klart att man så här i efterhand kan finna 1 000 saker att göra annorlunda, men ärligt så räcker vi inte till mot Kalmar, säger tränaren Klebér Saarenpää.

Dalaklubben spelade i allsvenskan senast 1993 och får ta nya tag nästa säsong. För Kalmar blir 2020 den 16:e raka säsongen i landets högsta serie.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons