Annons

Iransk tanker släppt i Gibraltar

Den beslagtagna iranska oljetankern Grace 1 har släppts efter ett beslut av Gibraltars högsta domstol.
Beskedet kan vara en positiv signal för besättningen på oljetankern Stena Impero, som är beslagtagen av Iran, enligt rederiets vd Erik Hånell.
Storbritannien • Publicerad 15 augusti 2019
Den iranska oljetankern Grace 1 hölls kvar i Gibraltar.
Den iranska oljetankern Grace 1 hölls kvar i Gibraltar.Foto: Ingela Landström/TT

Enligt uppgifter ska det amerikanska justitiedepartementet under torsdagen ha begärt att Gibraltar skulle hålla kvar oljetankern.

– USA försökte skymfa det juridiska systemet genom att stjäla vår egendom på öppet hav, sade Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Annons

Men att USA ska ha begärt att kvarhålla fartyget förnekas av Anthony Dudley, chefsdomare i Gibraltars högsta domstol.

Piratfasoner

Den brittiska marinen stoppade och beslagtog oljetankern Grace 1 i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien.

Iran har jämfört det brittiska beslagtagandet med piratfasoner och iranska revolutionsgardet beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsundet.

Ett av dem var det brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk. Storbritannien har kallat beslaget för ett olagligt och oacceptabelt agerande. Iran däremot hävdar att fartyget brutit mot internationella sjöregler.

Att Grace 1 har släppts kan tolkas som ett positivt besked för de 23 i besättningen ombord på Stena Impero.

– Är det en positiv signal för att släppa Stena Impero så är det självklart väldigt positivt för oss, men det ingenting som vi förutsätter, säger rederiets vd Erik Hånell.

Ännu så länge har han inte hört att situationen skulle ha förändrats för det svenskägda fartyget.

– Vi väntar på något slags besked om vi får någon ytterligare information om Stena Impero, säger Hånell.

Ingen begäran från USA

Släppandet av det iranska fartyget i Gibraltar är en seger för Iran, enligt Erika Holmquist, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut. De har visat att de kan utöva påtryckningar genom sin kontroll av det strategiskt viktiga Hormuzsundet.

– Det här är ett av de påtryckningsmedel som Iran har till sitt förfogande. De vill kunna sälja sin olja. Det är en grundsten i deras ekonomi, säger hon.

Annons

Men det grundläggande problemet, konflikten mellan USA och Iran och USA:s försök att hindra Iran från att sälja sin olja, är långt ifrån över, tror Erika Holmquist.

– Så länge den konflikten kvarstår och Iran är ekonomiskt pressat kan man vänta sig att det kan hända sådana här situationer i Hormuzsundet även framöver, säger hon.

Friar sjömän

Uppgifter om att fartyget Grace 1 ska släppas har cirkulerat flera gånger den senaste veckan, men uppgiften har då förnekats av Gibraltar.

Iran, som upprepade gånger krävt att fartyget släpps, har inte berättat vart det var på väg, men uppger att destinationen inte var Syrien och att tankern befann sig på internationellt vatten.

Domstolen i Gibraltar meddelade också under torsdagen att fyra besättningsmedlemmar, däribland kaptenen, som greps i samband med beslagtagandet, har släppts på fri fot, rapporterar Gibraltar Chronicle.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel veckodag i sista stycket.

Ingela Landström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons