Annons

Kafkas sista försvunna manuskript hittade

Efter elva års sökande har Nationalbiblioteket i Tel Aviv i Israel nu fått tag på de sista delarna av författaren Franz Kafkas försvunna originalmanuskript, skriver .
Litteratur • Publicerad 7 augusti 2019
En anteckningsbok med teckningar av Franz Kafka har nu återbördats till Israel.
En anteckningsbok med teckningar av Franz Kafka har nu återbördats till Israel.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Kafka avled 1924 i tuberkulos och lämnade alla sina personliga papper till sin vän Max Brod med instruktionen att de skulle brännas, men Brod hedrade inte Kafkas önskan utan tog manuskripten med sig när han flydde Tjeckoslovakien 1939.

Max Brod gav dem vid sin död 1968 till sin sekreterare Esther Hoffe och bad henne att donera dem till Hebreiska universitetet i Jerusalem eller nationalbiblioteket i Tel Aviv. Esther Hoffe lystrade inte heller till en döende persons sista vilja utan gav manuskripten till sina döttrar, som vägrade lämna ifrån sig dem. Hon sålde även originalmanuset till "Processen" 1988 för en miljonsumma.

Annons

Israels högsta domstol dömde döttrarna att återlämna alla papper, men vissa av dem hade stulits och sålts utomlands. I maj i år kunde en samling av tusentals sidor återlämnas från ett tyskt bibliotek och nu har den sista manussidan lämnats tillbaka efter att ha återfunnits i ett schweiziskt arkiv.

Det schweiziska fyndet består av en anteckningsbok där Kafka tränade hebreiska, flera utkast till den ofullbordade romanen "Hochzeitzvorbereitungen auf dem Lande" (på svenska: bröllopsförberedelser på landet) och hundratals brev och dagboksanteckningar.

Ann Edliden/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons