Annons

Julens stjärna har bytt skrud

Förknippar du julstjärnan med en traditionell krukväxt med gröna och starkt röda blad?
Då är det dags att tänka om. Stjärnan kommer i många färger nuförtiden – och säsongen har redan börjat, trots att det är lång tid kvar till jul.
Växter • Publicerad 2 november 2019
En stjärna i riktig höstfärg – Christmas Beauty Cinnamon.
En stjärna i riktig höstfärg – Christmas Beauty Cinnamon.Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

Kanel, djupt vinröd eller varför inte smultronrosa? Färgpaletten för julstjärnan har växt, och på Tågerups Trädgård utanför Landskrona står hundratals plantor i olika kulörer redo ute i växthusen att skickas ut till butiker.

Totalt odlas här drygt 600 000 stjärnor varje år, och även om den röda julstjärnan är i majoritet så börjar även andra nyanser ta allt mer plats. Det är inte längre bara stjärnor till jul, utan varianter säljs även till höst och Halloween. Den rosa varianten har även använts i kampanjen för "Rosa bandet".

Annons

– Här är tre rosa och en vit, de är tilltalande. Och när man pratar vit stjärna så är det viktigt att den ska vara helt vit, enligt handelns preferenser, berättar Tågerups odlingsansvarige Herman Forsgren.

Kulör på uppgång

En bit in i växthuset står några få plantor av Autumn leaves, en orange sort.

– Den ganska häftig, den skiljer sig från de andra, och den passar definitivt tiden just nu.

Just den här gyllene brunorangea kulören har dock varit långt mer eftertraktad ute i affärerna än vad Herman Forsgren räknat med. De som odlats här i Tågerup i år har inte räckt till, konstaterar han.

– I fjol provade vi och odlade 2 000, och sen ökade vi upp till 7 000. Nu efter det här året är det definitivt en produkt på uppgång. Vi planerar att öka den.

Mormorsväxt på väg tillbaka

Variationen passar svenska odlare, tycker Anders Haglund, ordförande för LRF Trädgårds sektion prydnadsväxter.

– Ja, vi har inte så mycket annat att odla på hösten, därför tycker vi den är ganska bra.

Den svenska julstjärnan, visserligen utsatt för hård konkurrens av importstjärnor från Danmark, står sig också väl. Totalt odlas cirka 2,8 miljoner i Sverige varje år. För ett par år sedan dippade den, men nu tar det sig igen.

– Siffrorna har vänt igen och den är populärare nu än för 5-7 år sedan då vi hade tapp i försäljningen, säger Anders Haglund.

– Det har att göra med att det är många av våra traditionella växter, mormorsväxter, som är på väg tillbaka igen och ökar i popularitet. Julstjärnan finns med bland dem.

Många utmaningar

Annons

Även om den blivit en klassiker så är julstjärnan en förhållandevis ung sådan. Den fick sitt genombrott i Sverige först för cirka 50 år sedan, och har sedan dess gett svenska odlare ett och annat grått hårstrå. Växten är knappast en lättodlad historia.

– Det är många utmaningar, säger Herman Forsgren.

Att odla fram stjärnorna tar många veckor, och förhållandena måste vara de rätta. Växten kräver rätt mängd ljus – och mörker.

– De odlas med 13 timmars mörker. De ska ha kort dygn med lång natt och rätt temperatur.

Hur ska den då skötas om hemma?

– Har man dem över ett element som står och pumpar värme är det inget bra. I ett svalare fönster står den bättre, säger Herman Forsgren.

– Sen så är det vattningen. Vi vattnar underifrån här. Vattna på fat istället för direkt i jorden.

– Ja, så är det lite, den ska inte stå fuktigt. Samtidigt ska den ha vatten och inte torka upp helt.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons