Annons

Julafton lika grön som granen i söder

I stora delar av landet kommer inte vädret att hjälpa julstämningen på traven i år. Enligt SMHI:s första prognos för julafton väntar småvarmt och grått väder i söder men i norr finns hopp om en kall och vit jul.
Väder • Publicerad 15 december 2019
Bereden väg för mildväder. Stora delar av Sverige kommer att få fira en grå jul i plusgrader. Arkivbild.
Bereden väg för mildväder. Stora delar av Sverige kommer att få fira en grå jul i plusgrader. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Den som längtar efter en kall och snögnistrande julafton bör snarast möjligt göra arrangemang för att kunna tillbringa den 24 december i de norra delarna av Sverige.

– Det ser ut att bli en vit och kall jul i Dalarna, norra Värmland, Jämtland och vidare norrut, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMH.

Annons

Men hon reserverar sig för att det finns tveksamheter om hur vintrigt julväder det blir även längre norrut.

– Hur det blir längs södra Norrlandskusten är också lite osäkert.

För övriga landet verkar det inte finnas något hopp om vinterväder till julhelgen. Även om lite kallare luft drar ner över södra delarna av landet i mitten av veckan ser julaftonsvädret ut att bli som det mest varit den senaste tiden, det vill säga milt och grått.

– Det kommer att ligga mild luft över Götaland och Svealand, säger Charlotta Eriksson.

Senaste gången det var en vit jul i hela Sverige var 2010, enligt SMHI:s statistik. Typiskt gröna jular inträffade bland annat åren 2006 och 1970 då det var barmark i Götaland, praktiskt taget hela Svealand och i en stor del av Norrland. Även 1977 var julen lite extra mild i söder då Simrishamn i Skåne uppmätte 13,7 plusgrader på förmiddagen, vilket också är svenskt värmerekord för december.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons