Annons

Judisk gravplats vandaliserad i Danmark

Danmark • Publicerad 10 november 2019
Randers i Danmark.
Randers i Danmark.Foto: 

Över 80 gravstenar på en judisk begravningsplats i Randers i Danmark har vandaliserats.

Gravstenar målades över och många vältes omkull under lördagen, årsdagen för nazisternas folkbrott mot judar i Tyskland och Österrike under kristallnatten för 81 år sedan. Omkring 400 judar dödades då. Cirka 30 000 skickades till koncentrationsläger.

Annons

"Att det händer exakt på årsdagen till kristallnatten är ett bevis på att tankesättet som ledde till Förintelsen finns kvar 2019", skriver Henri Goldstein, ordförande i Det judiska samfundet i Danmark, i ett pressmeddelande.

Polisens tekniker har undersökt begravningsplatsen för att säkra spår. Ingen har gripits.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) reagerar skarpt mot vandaliseringen.

"Vi måste fördöma det här och myndigheterna måste göra vad de kan för att lösa de här brotten", skriver hon på Facebook.

Det judiska samfundet i Danmark påpekar att det i helgen inträffat flera antisemitiska händelser. Bland annat hängdes en gul davidsstjärna på brevlådan hos en judisk familj i Silkeborg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons