Annons

Jordan Peterson vårdas för missbruk

Författaren, debattören och psykologen Jordan Peterson befinner sig på ett behandlingshem i Ryssland där han fått akut vård för missbruk av ett narkotikaklassat läkemedel, skriver flera medier.
Kultur • Publicerad 9 februari 2020
Jordan Peterson vårdas på ett behandlingshem i Ryssland. Arkivbild.
Jordan Peterson vårdas på ett behandlingshem i Ryssland. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

På sin officiella Youtubekanal uppger Jordan Petersons dotter Mikhaila Peterson att hennes far försattes i koma i åtta dagar medan han genomgick en avgiftning från de bensodiazepiner han blivit beroende av.

– Han äter fortfarande antiepileptisk medicin, och kan varken skriva eller gå stadigt än. Men det är en förbättring jämfört med förra veckan då han inte kunde sitta upp utan hjälp, säger Mikhaila Peterson.

Reaktion mot mat

Annons

Jordan Peterson förskrevs med bensodiazepiner för några år sedan då han fick en autoimmun reaktion mot mat.

– Vi insåg inte att han blivit beroende förrän i april förra året då min mamma fick en dödlig cancerdiagnos och hans dos ökade, säger Mikhaila Peterson.

Dottern uppger att hennes pappa även drabbades av bieffekten akatisi – oförmågan att sitta stilla – som när den var som värst ska ha gett honom självmordstankar.

Mikhaila Peterson säger att det är den ryska vårdens – som enligt henne vågar sig på avgiftning i stället för att förskriva fler psykofarmaka – förtjänst att hennes pappa fortfarande lever.

Kontroversiell debattör

Jordan Peterson har blivit världsberömd som samhällsdebattör – bland annat genom sin populära kanal på Youtube och sin bästsäljare "12 livsregler: ett motgift mot kaos".

Han är känd som en förespråkare av oinskränkt yttrandefrihet och för sin kritik mot identitetspolitik, feminism och politisk korrekthet. Samtidigt har kritiker bland annat beskyllt honom för att vara högerpopulist och pseudointellektuell.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons